Veelgestelde vragen en antwoorden Rijksvaccinatieprogramma (RVP) 5-18 jaar



Algemeen

Waarom krijgt mijn kind een uitnodiging voor vaccinaties?

In Nederland vinden we het belangrijk dat kinderen goed beschermd worden tegen ernstige infectieziekte. De vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma helpen hierbij. Vaccinatie vermindert de kans op ernstige ziekte en complicaties. Door te vaccineren komen sommige infectieziekten steeds minder vaak voor.

Waar en wanneer kan mijn kind terecht voor de RVP-vaccinaties?

We vaccineren in alle 12 Drentse gemeenten.

In het voorjaar en najaar vaccineren we kinderen tegen HPV (10 jaar). In het najaar vaccineren tegen BMR/DTP (9 jaar) en MenACWY (14 jaar). Deze vaccinaties vallen onder het Rijksvaccinatieprogramma.

Is jouw kind aan de beurt voor een vaccinatie, dan ontvangt je kind een uitnodigingsbrief. Je kunt daarmee zelf een afspraak plannen op een locatie en tijdstip die jullie uitkomt.

Een overzicht van actuele data en locaties vind je hier op onze website.

Mijn kind heeft geen uitnodiging voor een vaccinatie gekregen maar klasgenoten wel. Kan mijn kind de vaccinatie ook krijgen?

Is je kind aan de beurt voor een vaccinatie? Dan krijg je hiervoor een uitnodiging van het RIVM. Kinderen worden op basis van hun geboortejaar opgeroepen. Het kan dus zijn dat in de klas niet iedereen tegelijk een oproep ontvangt.

Ik ben de uitnodiging kwijt, kan mijn kind wel de vaccinatie krijgen?

Ja, dat kan. Neem het identiteitsbewijs of de BSN van je kind mee en meld je bij de infobalie op de vaccinatielocatie. Er wordt ter plekke een vaccinatiekaart uitgeschreven.

Mijn kind ziet er op tegen de vaccinatie. Wat kan ik doen?

Bereid je kind thuis alvast voor. Lees onze tips: Minder angst en pijn bij vaccineren.

Als een andere datum in een andere gemeente beter uitkomt, mag ik daar ook naar toe?

Ja dat mag. Je mag binnen Drenthe zelf kiezen waar je naar toe wilt.

Wat zijn de bijwerkingen van de vaccinaties? Kan mijn kind last krijgen van de prikken?

Op de website van het Rijksvaccinatieprogramma vind je meer informatie over Bijwerkingen van vaccinaties | Rijksvaccinatieprogramma.nl. Het is altijd verstandig om bijwerkingen te melden het LAREB.

Hoe vaak stuurt het RIVM een herinnering voor een vaccinatie?

Voor elke vaccinatie verstuurt het RIVM één keer een herinnering.

Ik heb de herinnering gemist, kan ik wel een vaccinatie krijgen?

Jazeker, bel ons voor het maken van een afspraak via 088 24 60 246.

Ik heb online een afspraak gemaakt, maar ik weet niet meer voor wanneer. Kan ik dat ergens zien?

Je hebt per e-mail een bevestiging ontvangen van de afspraak. Check ook je ongewenste e-mail. Kan je het niet terugvinden? Bel ons dan en houd de BSN van je kind bij de hand. We kunnen daarmee nakijken welke afspraak je hebt gemaakt. Dit kan via 088 24 60 246.

Kan ik bij de GGD de gegevens opvragen van vaccinaties die ik heb gekregen?

Nee. Deze gegevens heeft de GGD niet. Een overzicht van de vaccinaties gekregen uit het Rijksvaccinatieprogramma kun je opvragen via Vaccinatiebewijs aanvragen | Rijksvaccinatieprogramma.nl.

Mijn kind heeft een vaccinatie gemist. Kan ik mijn kind toch nog laten vaccineren?

Heeft je kind een vaccinatie gemist? Het RIVM verstuurt altijd nog een keer een nieuwe uitnodiging bij een gemiste vaccinatie. Heeft je kind ook deze uitnodiging gemist of verschillende vaccinaties gemist? Overleg dan over de mogelijkheden. Bel hiervoor met 088 – 24 60 246.

Waar vind ik betrouwbare informatie over vaccinaties?

Op onze website en op de website van het RIVM vind je meer informatie: Rijksvaccinatieprogramma.nl. Heb je nog vragen of twijfels over vaccinaties? Je kan ze bespreken met een deskundige van de GGD. Stuur een mail naar [email protected] of bel naar 088 – 24 60 246.

Kan mijn kind een ander vaccin krijgen dan wat het Rijksvaccinatieprogramma aanbiedt?

Nee. Vanuit de JGZ (Jeugdgezondheidszorg) bieden we het Rijksvaccinatieprogramma aan. We geven alleen de vaccinaties die voor dit programma beschikbaar zijn. Wij dienen dus geen andere soorten en merken vaccin toe, ook niet als je die zelf meeneemt. We zullen je dan doorsturen naar je huisarts of de afdeling reizigersadvisering van de GGD.

Waarom kan mijn kind geen ander vaccin krijgen dan wat het Rijksvaccinatieprogramma aanbiedt?

Er is geen medische reden om een gezond kind een ander vaccin te geven. De vaccins uit het Rijksvaccinatieprogramma zijn geschikt voor alle gezonde kinderen. Er zijn weinig andere vaccins die even effectief zijn. Onderaan de pagina over het Rijksvaccinatieschema vind je er meer informatie over.

Kan mijn kind ook losse vaccinaties krijgen in plaats van combinatievaccins?

Nee, niet bij GGD Drenthe. Sommige vaccins zijn los te krijgen of in combinaties met minder componenten. Deze vaccins zijn vaak echt anders en niet geschikt voor kinderen. Het kan daarom zijn dat ze niet genoeg beschermen en dat de kans op ziekte blijft bestaan. Meer informatie lees je op Afwijken van Rijksvaccinatieprogramma | Rijksvaccinatieprogramma.nl

Waarom is het niet verstandig om het prikmoment voor de vaccinatie van mijn kind te verplaatsen?

In het Rijksvaccinatieschema staat wanneer je vaccinaties krijgt aangeboden. Het Nederlandse schema is helemaal afgestemd op het voorkomen van ziekten in Nederland. Het wordt aangepast bij nieuwe vaccins of nieuwe wetenschappelijke kennis. Er is geen medische reden om af te wijken van het vaccinatieschema. Later vaccineren brengt risico’s met zich mee, omdat een kind langer onbeschermd is.

Kan ik het prikmoment voor de vaccinatie van mijn kind verplaatsen?

Soms kan dat, als er een goede medische of praktische reden voor is. Je kind is ziek, moet misschien geopereerd worden of gebruikt tijdelijk medicijnen die niet goed samengaan met vaccinatie. Ook kan het prikmoment slecht uitkomen door een reis naar het buitenland. Bespreek dit met de jeugdarts op het consultatiebureau. Deze kijkt wat het beste is voor je kind. Soms geven we de vaccinatie nog net voor vertrek. Soms kan een vaccinatie ook in het buitenland gegeven worden. Dat moet je dan wel zelf regelen.

BMR, DTP, MenACWY

Mijn kind heeft een BMR, DTP of MenACWY vaccinatie gemist. Wat kan ik doen?

Jazeker. Je krijgt altijd één herinnering van het RIVM. Heb je deze oproep ook gemist? Bel dan met 088 24 60 246.

Kan de Men ACWY tegelijk gegeven worden met een HPV vaccinatie?

Ja, dat mag en kan tijdens de groepsvaccinaties.

HPV

Mijn kind heeft een HPV vaccinatie gemist. Kan ik hem alsnog krijgen?

Om goed te beschermen tegen HPV, krijg je 2 vaccinaties. Tussen deze 2 vaccinaties zit minimaal 5 maanden. Je krijgt voor elke vaccinatie een uitnodiging van het RIVM. Als je deze mist krijg je nog een herinnering. Heb je de laatste of beide uitnodigingen en herinneringen gemist? Bel dan naar 088-24 60 246.

Als mijn kind de 2e HPV-prik heeft gemist, mag er dan een langere tijd tussen zitten?

Ja dat mag, er moet minimaal 5 maanden tussen de 2 prikken zitten. Langer mag en dan ben je nog steeds goed beschermd tegen verschillende soorten kanker.