Veelgestelde vragen en antwoorden Rijksvaccinatieprogramma (RVP) 5-18 jaarAlgemeen

Waarom krijgt mijn kind een uitnodiging voor vaccinaties?

In Nederland vinden we het belangrijk dat kinderen een gezonde start in het leven krijgen. De vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma beschermen kinderen tegen ernstige infectieziekten. Vaccinatie vermindert de kans op ernstige ziekte en complicaties en zorgt ervoor dat gevaarlijke infectieziekten minder voorkomen.

Wanneer en waar kan ik terecht voor de RVP-vaccinaties?

In het voorjaar vaccineren we kinderen tegen HPV (10 jaar) en in het najaar tegen BMR/DTP (9 jaar) en MenACWY (14 jaar). Deze vaccinaties vallen onder het Rijksvaccinatieprogramma. Is jouw kind aan de beurt voor een vaccinatie, dan ontvangt je kind een uitnodigingsbrief. Je kunt daarmee zelf een afspraak plannen op een locatie en tijdstip die jullie uitkomt.

Ik heb een herinnering gekregen voor een vaccinatie die mijn kind in het verleden heeft gehad. Klopt dat wel?

Dat kan. Gaf je geen toestemming voor registratie van de vaccinaties bij het RIVM? Dan weet het RIVM niet dat je kind deze vaccinatie al heeft gehad. Daarom krijg je een herinnering.

Ook kan het zijn dat bij het maken van een afspraak de toestemming niet juist is geregistreerd. Voor kinderen onder de 12 jaar is toestemming van beide ouders nodig. In MijnKinddossier kun je voor kinderen tot 12 jaar zien welke vaccinaties je kind al heeft gehad.

Heeft je kind deze vaccinatie al gehad? Je mag de uitnodiging en de oproepkaart weggooien. Lees meer over de toestemming en hoe je de toestemming kunt wijzigen op Rijks Vaccinatie Programma (RVP) - GGD Drenthe

In mijn brief staat, “gaat het om meerdere vaccinaties dan kunt u contact opnemen met de GGD”
Hoe neem ik contact op met de GGD?

Het kan zijn dat je kind nog vaccinaties kan krijgen, die je kind eerder heeft gemist. In het voorjaar en in het najaar vaccineren we kinderen tegen BMR/DTP (9 jaar), HPV (10 jaar) en MenACWY (14 jaar).

Heeft je kind een andere vaccinatie gemist? Bel of mail ons dan op 088 246 0246 of [email protected].

Ik ben mijn oproepkaart kwijt, kan ik wel de vaccinatie komen halen?

Ja, dat kan. Meld je bij de infobalie op de vaccinatielocatie. Er wordt ter plekke een vaccinatiekaart uitgeschreven. Vergeet niet je ID-bewijs mee te nemen.

Mijn kind ziet er op tegen de vaccinatie Wat kan ik doen?

Bereid je kind thuis alvast voor. Lees onze tips Minder angst en pijn bij vaccineren.

Als een andere datum in een andere gemeente beter uitkomt, mag ik daar ook naar toe?

Ja dat mag. Je mag binnen Drenthe zelf kiezen waar je naar toe wilt.

Wat zijn de bijwerkingen van de vaccinaties? Kan mijn kind last krijgen van de prikken?

Op de website van het Rijksvaccinatieprogramma vind je meer informatie over Bijwerkingen van vaccinaties | Rijksvaccinatieprogramma.nl. Het melden van bijwerkingen bij het LAREB is altijd verstandig om te doen.

Hoe vaak stuurt het RIVM een herinnering voor een vaccinatie?

Voor elke vaccinatie wordt één keer een herinnering verstuurd.

Ik heb de herinnering gemist, kan ik wel een vaccinatie krijgen?

Jazeker, bel ons voor het maken van een afspraak via 088 2460246.

Ik heb online een afspraak gemaakt, maar ik weet niet meer voor wanneer. Kan ik dat ergens zien?

Je hebt per mail een bevestiging ontvangen van de afspraak. Check ook je ongewenste mail. Wij kunnen helaas niet zien waar en wanneer je een afspraak hebt gemaakt. Kun je het niet terugvinden? Maak dan een nieuwe afspraak via de QR-code in de brief. De oude afspraak vervalt dan automatisch. Heb je de uitnodigingsbrief niet meer? Bel ons dan voor het maken van een afspraak via 088 2460246.

Kan ik bij de GGD gegevens opvragen van vaccinaties die verkregen zijn via werk, opleiding, reizen o.i.d. (of iets dergelijks)

Nee. Deze gegevens heeft de GGD niet. Een overzicht van de vaccinaties gekregen uit het Rijksvaccinatieprogramma kun je opvragen via Vaccinatiebewijs aanvragen | Rijksvaccinatieprogramma.nl.

Mijn kind heeft geen uitnodiging voor een vaccinatie gekregen maar klasgenoten wel. Kan mijn kind de vaccinatie ook krijgen?

Is je kind aan de beurt voor een vaccinatie? Dan krijg je hiervoor een uitnodiging van het RIVM. Kinderen worden op basis van hun geboortejaar opgeroepen.

Mijn kind heeft een vaccinatie gemist. Kan ik mijn kind toch nog laten vaccineren?

Heeft je kind een vaccinatie gemist? Het RIVM verstuurt altijd nog een keer een nieuwe uitnodiging bij een gemiste vaccinatie. Heeft je kind ook deze uitnodiging gemist of verschillende vaccinaties gemist? Overleg dan over de mogelijkheden. Bel voor kinderen onder de 18 jaar hiervoor met 088 – 2460246.

Waar vind ik betrouwbare informatie over vaccinaties?

Op onze website en op de website van het RIVM vind je meer informatie: Rijksvaccinatieprogramma | Rijksvaccinatieprogramma.nl. Heb je nog vragen of twijfels over de BMR-vaccinatie? Je kan ze bespreken op het consultatiebureau of je kan mailen naar [email protected] of bellen naar 088 – 2460246.

BMR, DTP, MenACWY

Ik heb een BMR, DTP of MenACWY vaccinatie gemist. Kan ik hem alsnog krijgen?

Jazeker. Bel daarvoor met 088-246 0246.

Kan de Men ACWY tegelijk gegeven worden met een HPV vaccinatie?

Ja dat mag en kan tijdens de groepsvaccinaties.

HPV

Ik heb een HPV vaccinatie gemist. Kan ik hem alsnog krijgen?

De najaarsronde 2023 is afgerond. Heb je de prik gemist en wil je hem alsnog? Bel dan naar 088-246 0 246

Ben je geboren tussen 1996 en 2003 of eerder?
Kijk dan op HPV 18 jaar - 26 jaar - GGD Drenthe

Ben je geboren vóór 1996?
Ben je vóór 1996 geboren en wil je je graag vaccineren tegen HPV? Dat kan, bijvoorbeeld via de huisarts. Je moet de vaccinaties dan wel zelf betalen.

Als ik de 2e HPV-prik heb gemist, mag er dan een langere tijd tussen zitten?

Ja dat mag, er moet minimaal 5 maanden tussen de 2 prikken zitten.
Langer mag en dan ben je nog steeds goed beschermd tegen verschillende soorten kanker.