ConsultatiebureauIeder kind verdient het om gezond en veilig op te kunnen groeien. Samen met jou houden we de groei en gezondheid van jouw kind in de gaten. Wij zijn er voor jou en je kind. Met al je vragen of zorgen kun je bij ons terecht. Het consultatiebureau is voor kinderen van 0 tot 4 jaar.

Hielprik en gehoortest bij je thuis

In de eerste week na de geboorte van je kindje komt één van onze medewerkers bij jou thuis voor de hielprik en gehoortest.

Huisbezoek als je kindje 2 weken oud is

De jeugdverpleegkundige komt thuis op bezoek als je kindje ongeveer 2 weken oud is. Tijdens dit huisbezoek krijg je informatie over de jeugdgezondheidszorg en het consultatiebureau. De jeugdverpleegkundige kan je kindje ook wegen tijdens het huisbezoek.

1e bezoek aan het consultatiebureau

Je gaat voor het eerst naar het consultatiebureau als je kindje ongeveer 1 maand oud is. Je krijgt hiervoor automatisch een uitnodiging op een consultatiebureau bij jou in de buurt. De afspraak duurt ongeveer 20 minuten.

De assistent meet en weegt je kindje

Om dit nauwkeurig te doen, gebeurt dit zonder kleren. Het is handig om een omslagdoek of badjas voor je kindje mee te nemen en een schone luier. Kom 10 minuten eerder naar de afspraak, zodat er genoeg tijd is om je kindje uit te kleden.

Gesprek jeugdarts of verpleegkundig specialist

Na het meten en wegen ga je naar de jeugdarts of verpleegkundig specialist. Zij kijken samen met jou welke zorg jouw kindje nodig heeft en waar jij behoefte aan hebt. Wij gebruiken in onze gesprekken de GIZ- methodiek. GIZ staat voor Gezamenlijk Inschatten Zorgbehoefte. Aan de hand van een praatplaat zoals hieronder gaan we in gesprek.
GIZ methodiek

Vaccinaties

Ook bespreken we of je je kindje wil laten vaccineren. De vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma beschermen kinderen tegen ernstige infectieziekten. Vaccinatie vermindert de kans op ernstige ziekte en complicaties en zorgt ervoor dat gevaarlijke infectieziekten minder voorkomen. De vaccinaties zijn gratis en niet verplicht.

Lees meer over de vaccinaties voor kinderen:

Vervolgafspraak

Tot slot bepalen we samen wanneer een volgend contactmoment nodig is, bij wie en in welke vorm. Dit kan zijn een afspraak op het consultatiebureau, een telefonische afspraak of een e-consult.

Waar vind ik het consultatiebureau van de GGD?

Woon je in de gemeente Assen, Borger-Odoorn, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Midden-Drenthe, Noordenveld of Westerveld? Dan ga je naar het consultatiebureau van de GGD.

Woon je in de gemeente Aa en Hunze, Coevorden, Meppel of Tynaarlo? Dan ga je naar het consultatiebureau van IcareJGZ.

naar adressen GGD consultatiebureaus

Het laatste peuterconsult

Vlak voordat je kind 4 jaar wordt, krijg je een uitnodiging voor de laatste afspraak op het consultatiebureau. Tijdens deze afspraak doen we de ogentest en krijgt je kind de voorlopig laatste vaccinaties.

Oefen de ogentest thuis met je kind

Als je thuis al even oefent met je kind, dan lukt de ogentest vaak beter. De beschrijving van de ogentest en de plaatjes die erbij horen, vind je in het persoonlijke dossier van je kind in Mijn Kinddossier.

Ogentest 3-jarigen alleen bij twijfel

Komen er oogafwijkingen voor in de familie of twijfel jij of wij al eerder aan het zicht van je kind? Dan kunnen we als je kind 3 jaar is al een eerste ogentest doen.

Volgende contactmoment is op de basisschool

Wat wij doen op de basisschool lees je op onze pagina Op School.

Mijn Kinddossier

De Jeugdgezondheidszorg van GGD Drenthe werkt met "Mijn Kinddossier". In dit ouderportaal:

  • vind je informatie over de gezondheid, ontwikkeling, groei en opvoeding van je kind van 0 tot 12 jaar.
  • bekijk en wijzig je gemakkelijk je afspraak met de jeugdgezondheidszorg.

Stel je vraag via de chat, ook 's avonds!

Heb je vragen of maak je je zorgen? Chat met een jeugdverpleegkundige via de GroeiGids ouderchat. De chat is open:

  • maandag, dinsdag en donderdag van 8.30-20.30.
  • woensdag en vrijdag van 8.30-17.00.

Ga naar de ouderchat

Contact met de GGD

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op tussen 08.00 en 17.00 uur via 088-2460246

Ode aan ouders

Ouderschap is mooi en pittig. Daarom is het fijn als we er voor ouders zijn. Iets kleins kan al veel betekenen. Kijk wat jij kunt doen op 1e1000dagen.nl