Najaarsronde Rijksvaccinatieprogramma jeugd van start

12 oktober 2023


In de maanden oktober en november vaccineren we kinderen in Drenthe weer tegen difterie, tetanus en polio (DTP), bof, mazelen en rodehond (BMR), meningokokkenziekte (MenACWY) en humaan papillomavirus (HPV). Kinderen die dit voorjaar een prik hebben gemist en kinderen die afgelopen voorjaar hun 1e HPV-prik hebben gehaald, ontvangen een uitnodiging. Via de QR-code in de brief kun je een afspraak maken op een locatie en tijd die jullie uitkomt.

BMR/ DTP voor 9-jarigen

Alle 9-jarige kinderen krijgen een uitnodiging voor de prikken tegen difterie, tetanus en polio (DTP) en bof, mazelen en rode hond (BMR). Zij krijgen deze twee prikken tegelijk, één in iedere bovenarm. Lees meer over de BMR/DTP vaccinaties op DTP en BMR.

HPV voor 10-jarigen

Alle kinderen krijgen in het jaar dat ze 10 worden twee keer een uitnodiging voor een vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV). Tussen de 2 prikken moet minimaal 5 maanden zitten. HPV kan op latere leeftijd zorgen voor 6 kankervormen. Lees meer op HPV 18 jaar en jonger

Is je kind geboren tussen 1996 – 2003? Dan kan het ook de HPV-prik krijgen. Kijk dan op HPV 18 jaar - 26 jaar

MenACWY voor 14-jarigen

Alle kinderen krijgen in het jaar dat ze 14 worden een uitnodiging voor de MenACWY-vaccinatie. Dit is hun tweede prik tegen meningokokkenziekte. De eerste krijgen kinderen als ze 14 maanden oud zijn. Lees meer op Meningokokkenziekte

Waarom een tweede vaccinatie?

Soms is een tweede vaccinatie nodig om de bescherming tegen een ziekte voldoende groot te houden. Daarom adviseren we altijd deze tweede vaccinatie ook te nemen.

Na de prik

Meestal zijn bijwerkingen niet ernstig. Je kind kan bijvoorbeeld een lichte koorts krijgen of een rode, gezwollen plek waar de prik is gegeven. Bijwerkingen gaan meestal binnen enkele dagen vanzelf over. Ernstige bijwerkingen zijn zeer zeldzaam.

Krijg je een herinnering maar heeft je kind de prik afgelopen voorjaar al gehaald?

Gaf je geen toestemming voor registratie van de vaccinaties bij het RIVM? Dan weet het RIVM niet dat je kind deze vaccinatie al heeft gehad. Daarom krijg je nu deze herinnering.

Ook kan het zijn dat bij het maken van een afspraak de toestemming niet juist is geregistreerd. Voor kinderen onder de 12 jaar is toestemming van beide ouders nodig. In MijnKinddossier kun je voor kinderen tot 12 jaar zien welke vaccinaties je kind al heeft gehad.

Heeft je kind deze vaccinatie al gehad? Je mag de uitnodiging en de oproepkaart weggooien. Lees meer over de toestemming en hoe je de toestemming kunt wijzigen op Rijks Vaccinatie Programma (RVP)


Vragen?

Adressen vaccinatielocaties

In oktober en november vaccineren we tegen BMR/ DTP, MenACWY en HPV. Bekijk de data en adressen van de vaccinatielocaties.

Vaccinatielocaties-dtp-bmr-menacwy-hpv