Herken de symptomen van CO-vergiftiging

2 april 2024


Koolmonoxide (CO), je ruikt, proeft en ziet het niet. Het kan leiden tot een CO-vergiftiging die niet altijd direct herkenbaar is, omdat het veelal griepachtige verschijnselen geeft. Of erger: niet voor niets wordt CO een sluipmoordenaar genoemd. Daarom is het belangrijk om koolmonoxidevergiftiging te herkennen. Nog beter is natuurlijk het voorkomen van CO-vergiftiging. Alle huisartsen in Drenthe hebben daarom onderstaande informatie ontvangen, zowel voor hen als voor hun patiënten.

Elk jaar overlijden er in Nederland naar schatting 5 tot 10 mensen en worden honderden mensen in het ziekenhuis behandeld als gevolg van een CO-vergiftiging. Daarom is het belangrijk dat je de symptomen van een CO-vergiftiging snel herkent. Maar wat zijn die symptomen?

Symptomen

De symptomen van een CO-vergiftiging lijken erg op griepklachten:

  • hoofdpijn;
  • misselijkheid en overgeven;
  • slaperigheid en sufheid.

Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op zoals: bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg. Ook wanneer iemand langere tijd in een ruimte is waar niet zoveel koolmonoxide vrijkomt kunnen mensen lichamelijke klachten, maar ook psychische klachten ontwikkelen. Dit noemen we een chronische koolmonoxidevergiftiging. Bloedonderzoek kan duidelijkheid geven of iemand is blootgesteld aan koolmonoxide.
Herken je symptomen, maar twijfel je of het een CO-vergiftiging is, dan kunnen een paar simpele vragen helpen:

  • worden de klachten minder als ik buiten ben?
  • waar zijn de klachten begonnen?

Ventileer, controleer en alarmeer

Koolmonoxide ontstaat door onvolledige verbranding van een verbrandingstoestel, bijvoorbeeld een CV-ketel, geiser, kachel/haard, gasboiler of aggregaat. Koolmonoxidevergiftiging voorkom je door te ventileren, te controleren en te alarmeren.
Meer informatie over het voorkomen vind je hier Koolmonoxide (ggdleefomgeving.nl)

Hang CO-melders op!

Het advies is om in iedere ruimte met een verbrandingstoestel een koolmonoxidemelder te plaatsen. Deze slaat alarm als er een direct gevaar voor de gezondheid is. Wil je weten hoeveel CO-melders je in huis nodig hebt? Kijk op 
https://www.brandweer.nl/onderwerpen/koolmonoxidemelder-waar-hang-je-die-op/