Testen op soa’s bij de GGD

22 januari 2024


Onlangs is er in de media-aandacht geweest voor soazelftesten. In dit bericht zetten we nog even op een rijtje wanneer je bij GGD Drenthe terecht kunt voor een soatest en (als het nodig is) behandeling van een soa en delen we advies voor betrouwbare soathuistesten.

Als er plaats is, kan je bij de GGD terecht wanneer je:

  • jonger bent dan 25 jaar;
  • een man bent die seks heeft met mannen;
  • seksueel overschrijdend gedrag hebt meegemaakt;
  • sekswerker bent;
  • afkomstig bent uit een land waar soa’s vaker voorkomen;
  • soaklachten hebt of gewaarschuwd bent voor een soa.

Soa-thuistest

Val je buiten de doelgroep? Dan kun je terecht bij de huisarts of kiezen voor een soa-thuistest. Op de website van Soa Aids Nederland vind je informatie hierover en betrouwbare aanbieders. Naast dat hun testen betrouwbaar zijn, kun je er ook terecht voor een eventuele behandeling van je soa. Doe de soatestwijzer op www.soatestwijzer.nl om te onderzoeken welke test(s) je moet kopen. De testwijzer tipt ook betrouwbare aanbieders, zoals www.soapolinoord.nl.

Hoe zit het met (on)vruchtbaarheid?

Daarnaast heb je misschien in de media gelezen dat je van een soa onvruchtbaar kunt raken en maak je je daar zorgen over. Dit is niet nodig. Zo is de kans op infertiliteit (onvruchtbaarheid) bij chlamydia minder dan één procent. Of je wel of geen klachten hebt en of je vaker chlamydia hebt gehad zijn daarop wel van invloed. Maak je je zorgen en kun je bij de GGD terecht (zie opsomming bovenaan dit bericht)? Dan ben je welkom op ons spreekuur. Ook bij de soa gonorroe is de kans op infertiliteit klein. Ben je gewaarschuwd voor gonorroe of heb je klachten en val je in de doelgroep? Ook dan kun je een afspraak maken voor een soa-test. Kijk voor betrouwbare informatie op de website van Soa Aids.

Afspraak maken voor ons spreekuur

Onze spreekuren zijn op maandagochtend in Emmen en op woensdagochtend in Assen. Voor het maken van een afspraak voor deze spreekuren kun je terecht bij Sense Noord Nederland via het telefoonnummer 0900-7367366. Zij zijn iedere werkdag bereikbaar van 10.00 tot 13.00 uur en van 13.45 tot 16.30 uur. Zij zorgen ervoor dat je bij ons op het spreekuur ingepland wordt.

Adresgegevens

  • De locatie Emmen: Boerkemaweg 60, in het Treant ziekenhuis.
  • De locatie Assen: Mien Ruysweg 1, GGD locatie bij de brandweer.