Vaccinatiegraad RVP in Drenthe licht gedaald

30 juni 2023


Gisteren, 29 juni 2023, verscheen het Vaccinatiegraadrapport 2022 van het RIVM. Dit jaarlijkse rapport doet verslag van het percentage kinderen en jongeren dat de verschillende vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) heeft gekregen. Net als vorig jaar is dit jaar de landelijke vaccinatiegraad voor bijna alle vaccinaties lager dan het jaar ervoor. Ook in andere landen wordt sinds de COVID-19 pandemie een daling gezien. GGD GHOR Nederland maakt zich zorgen om deze ontwikkeling. Ook Jac Korsten, medisch adviseur bij GGD Drenthe deelt deze zorg.

Open het Vaccinatiegraadrapport (pdf)

Jac Korsten, medisch adviseur en jeugdarts bij GGD Drenthe licht de situatie in Drenthe toe:
“In Drenthe is de vaccinatiegraad al jaren hoog, toch zien ook wij een daling. Vooral de vaccinaties bij tieners blijven achter. Ik heb het dan over de vaccinaties tegen Meningokokkenziekte (MenACWY) en HPV (humaan papillomavirus). Het is belangrijk dat we juist ook voor die groep voorlichting blijven geven. En twijfel je of je je kind wil laten vaccineren? Neem dan contact met ons op, of doe de HPV-keuzehulp.

Ook benadrukt Jac het belang van registratie. "In Drenthe geeft 9% van de gevaccineerden géén toestemming voor het delen van hun gegevens met het RIVM. Dat betekent dat het RIVM van 1 op 10 jongeren in Drenthe niet weet of ze een vaccinatie hebben gehad of niet. Dat is veel en dat baart mij zorgen. Geef je geen toestemming, dan weet het RIVM niet welke vaccinaties je kind al heeft gehad. Je kind blijft dan uitnodigingen ontvangen en je moet zelf heel goed in de gaten houden dat je kind geen vaccinaties mist of vaccinaties haalt die het al heeft gehad. Dat is risicovol.”

Waar geef je eigenlijk toestemming voor?

Sinds de wijziging van de AVG moeten mensen in Nederland toestemming geven om persoonlijke gegevens, bijvoorbeeld over ontvangen vaccinaties, uit te wisselen met het RIVM. Geef je toestemming, dan delen wij de vaccinatiegegevens samen met de naam en geboortedatum van jouw kind.

Het RIVM houdt een overzicht bij van welke vaccinaties je kind allemaal heeft gehad. Je kunt dit overzicht opvragen als je dat bijvoorbeeld nodig hebt voor een verre reis. Ook gebruikt het RIVM deze informatie om op tijd een herinnering te sturen voor een vaccinatie. En breekt er een infectieziekte uit? Dan weet het RIVM precies hoeveel en welke kinderen al zijn beschermd met een vaccinatie.

Wijzig je toestemming eenvoudig

Is je kind jonger dan 12 jaar?
- Wijzig de toestemming via www.mijnkinddossier.nl

Is je kind ouder dan 12 jaar?
- Vul het formulier Wijzigen toestemming uitwisseling gegevens GGD Drenthe met het RIVM - GGD Drenthe in.

Zie ook

Lees meer over de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma Rijks Vaccinatie Programma (RVP) - GGD Drenthe

Lees meer over de vaccinatiegraad in Nederland in het bericht van GGD GHOR Nederland op https://ggdghor.nl/actueel-bericht/vaccinatiegraad-rvp-weer-gedaald/