Najaarsronde coronaprik succes in Drenthe: kom op het tijdstip van de afspraak

19 oktober 2023


Op 2 oktober ging de najaarsronde van de coronaprik van start. Iedereen die een hoger risico loopt om ernstig ziek te worden, hun zorgmedewerkers en hun naasten kunnen een coronaprik krijgen. Er is in Drenthe veel belangstelling voor de prik. En het is extra druk, omdat ook partners mee kunnen naar de afspraak. Daarom roepen we iedereen op om op het tijdstip van de afspraak te komen. Zo kan iedereen zo snel mogelijk worden geholpen.

8 priklocaties

In Drenthe kun je op 8 verschillende locaties de coronaprik op afspraak halen. Dit zijn meer locaties dan voorheen, zodat inwoners minder hoeven te reizen. En het gaat vooral om kerken of dorpshuizen. Dat geeft ook een andere sfeer dan de grote hallen die we van eerdere prikrondes kennen.

Veel belangstelling voor deze coronaprik

We merken dat het erg druk is op de verschillende locaties. Er zijn veel inwoners in onze provincie die coronaprik willen komen halen om zich zelf of hun naasten te beschermen. Er kunnen in totaal per dag 2000 prikafspraken worden gemaakt, verdeeld over de locaties (1400 in Assen, Emmen en Beilen, 600 op de overige). Daarnaast bezoekt een speciaal prikteam ongeveer 100 mensen per dag thuis, wanneer die niet mobiel genoeg zijn om naar een priklocatie te komen.

Voorkom lang wachten: kom op het tijdstip van de afspraak

Helaas merken we dat er soms lange wachtrijen ontstaan. Dit vinden we uiteraard heel vervelend. Er zijn meerdere redenen waardoor dit gebeurt:

  • Regelmatig komen mensen zonder afspraak langs. Je kunt momenteel alleen een coronaprik krijgen met een afspraak.
  • Het blijkt dat veel mensen langskomen op een ander moment dan het tijdstip van de afspraak. Bijvoorbeeld zodra de priklocatie opent. Kom op het afgesproken tijdstip. Niet veel eerder of later op de dag.
  • Ook partners kunnen meekomen om tegelijk de prik te krijgen. We zien dat ongeveer 30% van de mensen hier gebruik van maakt. Dat is een aanzienlijk aantal.
    • Ontvang je een brief mét een afspraaktijd, dan kan je partner mee zonder afspraak.
    • Ontvang je een brief en plan je zelf een afspraak, dan plan je ook een afspraak voor je partner op dezelfde dag en kom je samen naar één van beide tijdstippen.

Uiteraard doen we als GGD Drenthe ook alles wat we kunnen om mensen toch zo goed mogelijk te helpen. Met name in Hoogeveen, Dwingeloo en Emmen blijkt het extra druk. Hier prikken we in plaats van 1400 soms wel 1700 en in plaats van 600 soms wel 750 per dag. We plaatsen stoelen in de wachtrij voor mensen die minder mobiel zijn, we openen extra loketten en de medewerkers zetten zich enorm in om iedereen zo goed en snel mogelijk te helpen.

Hoe maak je een afspraak?

Anders dan bij vorige coronaprikrondes ontvangt niet iedereen die een coronaprik mag halen (zie mijnvraagovercorona.nl) hierover een brief. Alleen mensen van 60 jaar en ouder ontvangen tot eind november een uitnodigingsbrief van het RIVM. In de brief van mensen van 60 tot 79 staat de afspraak ook gelijk in de brief. Lees er meer over op mijnvraagovercorona.nl. De overige doelgroepen kunnen sinds 16 oktober zelf een afspraak maken via www.planjeprik.nl. Mensen zonder DigiD kunnen bellen met 0800-7070 om een afspraak te maken. Dit nummer is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 9.00 - 17.00 uur.