Kinkhoest


Kinkhoest is een besmettelijke ziekte. Het wordt door een bacterie veroorzaakt. Kinderen in Nederland krijgen een vaccinatie tegen kinkhoest. Kinkhoest begint met een verkoudheid. Het duurt 1 tot 2 weken voor het hoesten begint. Kinderen krijgen vaak heftige hoestbuien, met veel slijm. Het hoesten kan 2 tot 4 maanden aanhouden. Kinkhoest kan gevaarlijk zijn voor kinderen jonger dan 1 jaar. Zij kunnen door de hoestbuien erg benauwd worden.

Hoe krijg je het?

De bacterie wordt verspreid door hoesten of niezen.
Het effect van de vaccinatie neemt na een aantal jaren af.

Wat moet ik doen?

  • Hoesten of niezen in de elleboog
  • Zwangere vrouwen met kinkhoest moeten contact opnemen met hun huisarts. Kinkhoest kan bij de geboorte worden overgedragen op de baby.
  • Iemand met kinkhoest kan beter uit de buurt blijven van baby’s en kinderen met ernstige ziekten van bijvoorbeeld de longen, hart of spieren. Kinkhoest kan voor hen erg gevaarlijk zijn.

Moet ik thuis blijven?

Kinderen met kinkhoest kunnen gewoon naar school of de kinderopvang. Het kind kan al anderen hebben besmet voordat het kind zelf klachten krijgt. Thuishouden helpt dus niet om verspreiding te voorkomen.

DOWNLOAD DEURBRIEFJE kinkhoest


Advies en melden

Het team infectieziekten van GGD Drenthe is voor meldingen, advies en overleg bereikbaar:

tijdens kantooruren via
(0592) 30 63 00 of 
[email protected]

Melden door professionals

Het hoofd van een instelling waar groepen kwetsbare personen verblijven (zoals een kinderopvang, school of zorginstelling), heeft een meldingsplicht. Het gaat om meldingen van een ongewoon aantal gevallen van vermoedelijk infectieuze aard

MEER INFORMATIE OVER MELDEN EN ADVIES