Centrum Seksueel Geweld Groningen-Drenthe: 2022 was het jaar van de doorbraak

26 juni 2023


Het aantal meldingen bij het Centrum Seksueel Geweld (CSG) Groningen-Drenthe steeg in 2022 explosief. Er is sprake van een stijging van bijna veertig procent. De aflevering van BOOS over The Voice of Holland was een belangrijke katalysator. Niet eerder was er zoveel aandacht voor seksueel geweld. Nu is het de taak aan ons allemaal om het onderwerp bespreekbaar te houden.

Meldingen in 2022

In 2022 kwamen in totaal 499 meldingen van seksueel geweld binnen bij het Centrum Seksueel Geweld Groningen-Drenthe. Daarvan kwamen 162 meldingen uit Drenthe en 337 uit Groningen. Bij 65 procent van het aantal meldingen had het seksueel geweld langer dan zeven dagen geleden plaatsgevonden. CSG Groningen-Drenthe startte in september met het aanbieden van gesprekken aan deze mensen die contact opnamen. Dertig personen maakten hier in de laatste vier maanden van 2022 gebruik van.

Media-aandacht triggerend én steunend

De onthullingen in de media werkten voor slachtoffers zowel steunend als triggerend. Het herinnerde aan iets wat ze zelf hebben meegemaakt. "Het is fijn dat ze zich door de verhalen van anderen gesterkt voelden om hulp te zoeken voor wat hen is overkomen. Tegelijkertijd deelden slachtoffers dat de aandacht in de media hun op onverwachte momenten confronteerde met eigen ervaringen en dat is soms heel pijnlijk", vertelt Fetzen de Groot, coördinator van het Centrum Seksueel Geweld Groningen-Drenthe.

Er is geen weg terug

Toch is het heel belangrijk dat we seksueel geweld bespreekbaar blijven houden. De Groot vertelt hierover: "Het thema heeft namelijk de neiging om stilletjes weer van de tafel te sluipen. Dit komt omdat we de gedachten aan seksueel geweld en seksueel misbruik van kinderen zo schokkend vinden, dat we er liever niet over nadenken. Het is goed om te beseffen dat er veel meer slachtoffers zijn dan we denken. Er vindt heel veel verborgen misbruik plaats en daar mogen we onze ogen niet meer voor sluiten. “

Houd het gesprek open

CSG Groningen-Drenthe zet in 2023 opnieuw veel actie in om het gesprek over seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld op tafel te houden. Dit doet het CSG Groningen-Drenthe in 2023 onder andere door dialogen, evenementen en campagnes te initiëren en organiseren. Iedereen kan wat betekenen, lees bijvoorbeeld deze gesprekstips.

Heb jij een nare seksuele ervaring meegemaakt en heb je hulp nodig? Bel 0800-0188 of chat met het Centrum Seksueel Geweld: www.chatmetcsg.nl.

Jaaroverzicht 2022