Proef met vaccineren in kleinere groepen in de gemeente Noordenveld

6 juni 2024


GGD Drenthe onderzoekt regelmatig hoe vaccineren beter en prettiger kan. In juni organiseren we daarom een pilot (proef) in de gemeente Noordenveld. In deze proef geven we vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma voor 9 en 14-jarigen in kleinere groepen. Ook kunnen ouders op meer dagen en locaties de vaccinatieafspraak maken. Daarnaast kunnen ouders zich aanmelden voor een speciaal spreekuur met een arts om vragen en twijfels te bespreken.

Twee soorten vaccinaties bij de proef

In de proef vallen twee soorten vaccinaties: de vaccinatie tegen meningokokkenziekte. Deze is voor 14-jarigen. En de gecombineerde vaccinatie tegen bof, mazelen, rodehond (BMR) en difterie, tetanus en polio (DTP). Deze vaccinatie is voor 9-jarigen.

Vier middagen, meer keuze

De proef wordt gehouden op vier middagen: twee in Roden en twee in Norg. Ouders kunnen hun kind eenvoudig online inplannen voor een dag en locatie die hen het beste uitkomt. Deze aanpak zorgt ervoor dat het vaccineren beter in de agenda van gezinnen past.

Informatie uit de proef gebruiken we om te kijken naar verdere verbeteringen

Ouders ontvangen na afloop een korte online vragenlijst om hun ervaringen te delen. Ook vragen we medewerkers naar de ervaringen. Alle informatie en ervaringen gebruikt de GGD Drenthe om weer verder te kijken naar verbeterkansen bij vaccinaties. Door vaccineren beter en prettiger te organiseren wil de GGD het vaccineren makkelijker maken. Met als uiteindelijk doel: een nog hogere vaccinatiegraad.