Voorkom een legionellabesmetting: leeg je tuinslang en spoel je kranen

7 juli 2021

In de zomerperiode voelt de legionellabacterie zich prettig. Bij een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius kan de bacterie zich snel vermenigvuldigen. De bacterie komt voor in vochtige milieus zoals meren, sloten en stilstaand (leiding)water. De meeste mensen worden niet ziek als ze met de legionellabacterie in aanraking komen. Toch is het verstandig je tuinslang na gebruik leeg te laten lopen en kranen minimaal 1 keer per week te gebruiken.

Je kunt besmet raken door het inademen van de nevel

Adem je zeer kleine waterdruppeltjes in waarin veel legionellabacteriën zitten, dan kun je besmet raken. Dit kan bijvoorbeeld bij het douchen in een (zomer)huisje dat lang niet is gebruikt. Of bij het sproeien met een tuinslang die in de zon heeft gelegen. Je wordt dus niet ziek door het drinken van water met legionella.

Je kunt griepachtige klachten krijgen na een legionellabesmetting

De meeste mensen worden niet ziek als ze de legionellabacterie inademen. Vooral ouderen, mensen met een verminderde weerstand en rokers lopen een groter risico om ziek te worden van de bacterie. Sommige mensen krijgen na een besmetting milde, griepachtige klachten. Dat gaat na een paar dagen meestal vanzelf weer over. Heel soms veroorzaakt de legionellabacterie een ernstige longontsteking. Een longontsteking door legionella komt bijna nooit voor bij mensen die jonger zijn dan 40 jaar. Iemand met een legionella-longontsteking is niet besmettelijk voor andere mensen.

Voorkom groei van de legionellabacterie met de volgende tips:

  • Zorg dat het warme water uit de kraan warm genoeg wordt. Bij boilers is dat minimaal 60°C. Bij doorstroomtoestellen (installaties zonder voorraadvat, zoals geisers of combiketels) moet de temperatuur van het warme water uit de kraan minimaal 55°C zijn.
  • Gebruik alle koud- en warmwaterkranen minimaal één keer per week om stilstaand water te voorkomen. Als dit door bijvoorbeeld vakantie niet mogelijk is, spoel dan de kranen voor gebruik goed door.
  • Laat tuinslangen zoveel mogelijk leeglopen na gebruik.
  • Maak plantensproeiers na gebruik leeg en vul ze vlak voor gebruik opnieuw met vers water.
  • Maak luchtbevochtigers regelmatig schoon (volgens gebruiksaanwijzing).

Zo spoel je kranen en douche goed door

Kranen en douches kun je doorspoelen door er twee minuten water door te laten lopen. Ventileer de doucheruimte tijdens het spoelen. Voorkom dat je tijdens het doorspoelen toch druppeltjes inademt door de douchekop onder te dompelen in een emmer water of in de wasbak met de stop erin. Is dit niet mogelijk? Houd dan de douchekop dicht bij het afvoerputje.

Met vragen over een (mogelijke) legionellabesmetting bel je naar 0592 306 300

Meer informatie vind je op www.rivm.nl/legionella