27 juni: Dag van de forensische geneeskunde

27 juni 2024


Vandaag is de Dag van de forensische geneeskunde. Een mooie gelegenheid om extra aandacht te vragen voor het vak van forensisch arts. Forensisch artsen zijn misschien niet zo zichtbaar, maar leveren een grote bijdrage aan de publieke gezondheid, de openbare orde en het strafrecht.

Wat doet een forensisch arts eigenlijk? Uit onderzoek blijkt, dat veel studenten geneeskunde - de forensisch artsen in wording – dit niet weten. Nederland heeft 8 universiteiten met een UMC die zo’n 20.000 studenten geneeskunde opleiden. Dit jaar kozen slechts 18 studenten ervoor om de 3-jarige opleiding forensisch artsen te volgen. Een derde van de respondenten geeft aan dat ze gewoonweg niet genoeg weten van het vak om ervoor te kiezen. Ook denkt bijna de helft dat het (te) veel zou gaan om lijkschouw.

Deze resultaten versterken het beeld dat de studenten niet genoeg weten over het beroep. Naast lijkschouw is een forensisch arts namelijk ook zeer betrokken bij de medische zorg voor arrestanten en doet hij/zij forensisch medisch onderzoek bij slachtoffers van gewelds- en zedendelicten. 75% van de ondervraagden geeft dan ook aan dat ze tijdens de opleiding graag meer over forensische geneeskunde hadden willen weten.

Dag van de forensische geneeskunde 27 juni 2024

DEAD or ALIVE

Prince werd op 21 april 2016 dood gevonden in een lift in de opnamestudio's Paisley Park Records, nabij zijn huis. Aan welke overdosis is hij overleden?

Dit is een van de vragen van de pubquiz DEAD or ALIVE die dit jaar voor de Dag van de forensische geneeskunde is ontwikkeld. Hiermee kunnen mensen op een laagdrempelige manier hun kennis bijspijkeren met de eerste en enige forensische pubquiz DEAD or ALIVE. De pubquiz wordt aan alle 8 medische faculteitsverenigingen gratis aangeboden, maar ook anderen kunnen de pubquiz spelen. Voor meer informatie ga je naar Dag van de Forensische geneeskunde 2024 - Kies voor Forensische Geneeskunde


Het verhaal van onze forensisch arts

Onze arts Marco Löwik vertelt over zijn vak als forensisch arts in Drenthe, Groningen en Friesland.

Vacature

Ben je geïnteresseerd om bij ons te komen werken als forensisch arts? Bekijk hier de vacature.