Week van de Lentekriebels van start gegaan, het thema is ‘Weerbaar online’

4 maart 2024


Vandaag start de 19e editie van de Week van de Lentekriebels. Tijdens deze week, georganiseerd door Rutgers en de GGD’en, besteden scholen in het basis- en speciaal onderwijs extra aandacht aan thema's als weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Een belangrijk thema om gezond en veilig op te kunnen groeien.

Het thema ‘Weerbaar online’

Kinderen leren hoe ze veilig gebruik kunnen maken van internet en social media; dit staat centraal tijdens de Week van de Lentekriebels 2024. “Kinderen brengen een gedeelte van hun vrije tijd online door. Dat is leuk en vergroot hun leefwereld, maar er kleeft ook een keerzijde aan. Online komen kinderen soms ongeschikte en ongewenste content tegen, krijgen ongepaste verzoeken en kunnen gepest worden. Door thuis en in de klas aandacht te besteden aan online weerbaarheid, leer je kinderen veiliger online te zijn en draag je bij aan het voorkomen van online (seksueel) grensoverschrijdend gedrag", zegt Elsbeth Reitzema, expert relationele en seksuele vorming bij Rutgers.

Waarom aandacht voor relationele- en seksuele vorming belangrijk is

Relationele en seksuele vorming is belangrijk omdat kinderen van nature al heel nieuwsgierig zijn en vragen hebben, bijvoorbeeld over hun lichaam of over waar baby’s vandaan komen. Met aandacht voor relationele en seksuele vorming krijgen kinderen meer zelfvertrouwen, een positiever zelfbeeld, geven ze beter hun wensen en grenzen aan en herkennen en respecteren ze deze ook bij anderen. En zijn ze weerbaarder tegen (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en misbruik, ook online.

De rol van school

Scholen hoeven niet mee te doen met de Week van de Lentekriebels. Scholen zijn wel verplicht om aandacht te besteden aan relationele en seksuele vorming. De manier waarop ze dat doen en welk lesmateriaal ze daarvoor gebruiken daar zijn scholen vrij in. Rutgers en de GGD’en adviseren scholen om gebruik te maken van erkende lesmethoden in een doorlopende leerlijn. Dit is effectiever dan losse (gast)lessen en ad-hoc activiteiten en draagt bij aan een veilige en gezonde ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Meer informatie vind je op de website www.weekvandelentekriebels.nl.