Gordelroos Bewustwordingsweek

26 februari 2024


Heb je wel eens gehoord van gordelroos? Wat is dat eigenlijk voor ziekte en hoe herken je het? Gordelroos is volgens de Gezondheidsraad (GR) een ernstige ziekte. Daarom wordt er in Nederland, en in landen om ons heen, voor de tweede keer de Gordelroos Bewustwordingsweek georganiseerd. In de week van maandag 26 februari tot 3 maart 2024 vragen we aandacht voor de symptomen en de impact die gordelroos kan hebben op je leven.

Een op de vier personen in Nederland krijgt gordelroos.

Hoe ontstaat gordelroos?

Als je ouder wordt, veroudert ook je afweersysteem. Hierdoor neemt de kans toe dat je gordelroos krijgt. Het virus dat gordelroos veroorzaakt, is het waterpokkenvirus. Het kan ineens weer actief worden. Iedereen die ooit waterpokken heeft gehad kan het dus krijgen.

Het begint met hoofdpijn, koorts, spierpijn en opzwelling van de lymfeklieren.
Daarna krijg je jeuk, tintelingen of een hevige, brandende of stekende pijn. Na enkele dagen verschijnen er blaasjes in groepjes aan één kant op het lichaam, meestal rond je buik en middel. Soms op je arm of been of één helft van het gezicht, de rug of de borstkas. Na 10 tot 14 dagen drogen de blaasjes in tot korstjes.

Vaak gaat gordelroos vanzelf over. Maar gordelroos kan ook heel pijnlijk zijn en lang duren door zenuwpijn. Deze pijn kan maanden of in sommige gevallen jaren aanhouden.

Op www.aandachtvoorgordelroos.nl vind je meer informatie over gordelroos.

Deel jouw verhaal!

Een op de vier mensen krijgt gordelroos en iedereen ervaart het anders. Deel jouw verhaal op www.aandachtvoorgordelroos.nl. Door het delen van verhalen krijgt gordelroos een gezicht en kun je ervaring en informatie uitwisselen.

Hoe bescherm ik mijzelf tegen gordelroos?

Je kunt je laten vaccineren tegen gordelroos bij de GGD. Dit geldt voor mensen van 50 jaar en ouder en mensen met een verhoogd risico, zoals een afweerstoornis.

Voor meer informatie kijk je op Gordelroosvaccinatie | GGD Vaccinaties op Maat