Een oude thermometer of barometer in huis? Pas op met kwik!

15 januari 2024


Sommige mensen hebben nog een oude thermometer of barometer met kwik in huis. Kwik is giftig en heel moeilijk goed op te ruimen. Als een voorwerp met kwik kapot valt, is dat niet alleen een risico voor je gezondheid, het kan je ook heel veel geld kosten. De GGD vraagt nu met een voorlichtingscampagne aandacht voor kwik. De boodschap: check of je een kwikthermometer of kwikbarometer in huis hebt en breng hem weg naar de milieustraat.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Soms hebben mensen nog een thermometer of barometer met kwik in huis. De kans dat het kapot valt is dan aanwezig. Een kat die een barometer van een kastje stoot of iemand die de thermometer per ongeluk tegen de rand van de wasbak stuk stoot….de kans lijkt misschien klein, maar in de praktijk gebeurt het toch.

Voorkom hoge kosten

Vooral in een barometer zit veel kwik en het is heel moeilijk om dat op te ruimen als de barometer lekt of valt. Meestal moet er een professioneel schoonmaakbedrijf komen. Vaak moet de vloerbedekking of het laminaat er helemaal uit en moeten er veel spullen weg. De schade is altijd groot en kan oplopen tot tienduizend euro. En dan is er nog de ongerustheid die zo’n ongelukje veroorzaakt, vooral als er kleine kinderen in huis zijn.

Breng kwik naar het chemisch afval

Voorkom ongelukken met kwik. Heb je oude barometers, thermometers of bloeddrukmeters in huis? Verpak ze dan in dubbel plastic en breng ze vandaag nog naar het chemisch afval bij jouw milieustraat!

Dat een ongeluk met kwik grote impact heeft, merkten Gerda en Monique. Hun barometers gingen kapot. Lees hun verhalen op ggdleefomgeving.nl/kwik-onbewust-gevaarlijk

‘Pas op met kwik’ op GGDLeefomgeving.nl

Via de website GGDLeefomgeving.nl roept de GGD mensen op om te checken of zij nog een kwikmeter in huis hebben. Op de website lees je hoe je een thermometer of barometer met kwik kunt herkennen en kwik veilig op kunt (laten) ruimen. GGDleefomgeving.nl is dé plek waar je betrouwbare informatie vindt over de invloed van je omgeving op je gezondheid.

Meer weten?

Kijk op https://ggdleefomgeving.nl/kwik-onbewust-gevaarlijk