Paplepel Pleidooi vliegwiel voor kansengelijkheid en gezondheid in Drenthe

2 november 2023


De plek waar je geboren bent bepaalt nog steeds je kansen voor de toekomst. Wat kunnen we gezamenlijk doen om dit te doorbreken? Want iedereen verdient een kansrijke start. Op 31 oktober organiseerde GGD Drenthe het Paplepel Pleidooi. Ruim 150 professionals uit de jeugdgezondheidszorg, zorg en welzijn, gemeenten en onderwijs kwamen naar het pleidooi om hieraan een bijdrage te leveren.

We staan voor verschillende gezondheidsopgaven. Zoals de transitie van ziekte en zorg naar gezondheid en veerkracht. Uit de gezondheidscijfers blijkt dat inwoners van Drenthe minder gezond zijn dan de gemiddelde Nederlander. Samen met andere hulpverleners willen we meer inzetten op collectieve preventie. Dat begint bij de start, want op het fundament van de eerste 1000 dagen bouwen we de rest van ons leven verder. Daarover ging dit Paplepel Pleidooi.

Het Drentse zorgbeeld

De problematiek in Drenthe zit vooral op het gebied van overgewicht, mentale gezondheid (stress door zorgen, armoede/schulden, werkloosheid, eenzaamheid) en vergrijzing. De oplossingen liggen vaak buiten de zorg. Marieke van Dijk, bestuursadviseur Publieke Gezondheid: “Het is heel makkelijk te zeggen, eet minder en beweeg meer. Maar vaak ligt er meer aan ten grondslag. Waar professionals zich veelal richten op individueel gedrag, is het juist ook belangrijk ons te richten op de maatschappelijke omstandigheden.”

Inzichten uit wetenschap en ervaring

Er was in het programma ook ruimte om te leren. Bijvoorbeeld over hoe het brein werkt onder stressomstandigheden en hoe het je keuzes beïnvloedt. Hierover vertelde Irma van Steijn, psycholoog, seksuoloog en columniste in het Dagblad van het Noorden.

Gedragsbioloog Patrick van Veen gaf inzicht in de sociale ontwikkelfunctie van de kindertijd. Hij bestudeerde jarenlang wat het gedrag van apen vertelt over ons eigen biologische oergedrag. Het programma eindigde met een intiem gesprek met een jonge moeder en een voorzorgverpleegkundige. De jonge moeder deelde haar persoonlijke ervaringen met het programma Voorzorg. Ze vertelde waarom ze meedoet en hoe het haar houvast geeft in de wil om haar kindje een kansrijke start te geven.

Iedereen verdient een kansrijke start

Op het gebied van gezondheid zijn de kinderen van nu een belangrijke schakel. Zij zijn immers mogelijk onze toekomstige generatie ouders. Roelie Moorlag, adviseur Kansrijke Start:

“We moeten bij onze jonge toekomstige ouders de bewustwording creëren dat ze gezond en met hun zaken op orde aan een zwangerschap beginnen. Daar zetten wij ons voor in met Kansrijke Start Drenthe. Een paraplu waarin de programma’s Nu Niet Zwanger, Gezonde School, Seksuele Gezondheid, Voorzorg- en Prezorg, Prenataal Huisbezoek, Veilig Thuis Drenthe en Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ) samenwerken. Maar we kunnen dit niet alleen.“

Het paplepel Pleidooi was een eerste start om samen met professionals uit allerlei organisaties in Drenthe te werken aan een kansrijke start voor alle kinderen in Drenthe.