Gebruik je gezonde verstand bij luchtwegklachten

13 maart 2023


Gebruik je gezonde verstand bij luchtwegklachten

Covid-19 leidt niet meer tot grote maatschappelijke en economische problemen. Daarom zijn de laatste adviezen per 10 maart ook vervallen.

Ziektelast vergelijkbaar met andere luchtweginfecties

We zijn nu beter tegen het virus beschermd dan een tijd geleden. Dat komt door vaccinaties en doorgemaakte corona-infecties. Hierdoor worden maar weinig mensen ernstig ziek. De ziektelast is inmiddels vergelijkbaar met die van andere luchtweginfecties. Ook zien we dat de huidige omikron-variant de meeste mensen niet heel erg ziek maakt. Daarmee is corona iets geworden wat nu eenmaal bij ons is. Net als griep, bijvoorbeeld.

Blijf opletten bij mensen met een kwetsbare gezondheid

Het virus is er nog steeds. Daarom moeten we voor elkaar blijven zorgen. Vooral voor mensen met een kwetsbare gezondheid moeten we blijven opletten en elkaar niet besmetten met virussen, zoals luchtweginfecties.

Gebruik je gezonde verstand

Blijf je gezonde verstand gebruiken bij griep- of verkoudheidsklachten, of die nu het gevolg zijn van het coronavirus of niet.

  • Blijf thuis wanneer je ziek bent.
  • Overleg bij lichte klachten met je werkgever of je thuis kunt werken.
  • Vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is (zoals bij mantelzorg), draag dan een mondneusmasker.
  • Hoest en nies in je elleboog en was vaak en goed je handen, ook als je geen klachten hebt.
  • Zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes.

En een zelftest doen hoeft niet meer, maar mag natuurlijk wel, als je wilt weten of het corona is.

Waar kan ik na 17 maart nog terecht voor een herstelbewijs?

Het doen van een test voor een herstelbewijs bij de GGD nog kan tot en met 17 maart. Hierna sluiten de GGD-teststraten en kun je deze via de commerciële teststraat krijgen. Dat geldt nu al een tijd voor reizigers die een testbewijs nodig hebben.

Vaccinatie halen nog steeds mogelijk

De herhaalprik tegen corona blijft beschikbaar.

  • Iedereen die de herhaalprik tegen corona na 18 september 2022 nog niet heeft gehaald, kan de prik alsnog halen (kijk op prikkenzonderafspraak.nl).
  • Heb je na 18 september 2022 een herhaalprik gehad? Dan ben je voldoende beschermd tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname, of overlijden als gevolg van corona. Het is niet nodig en niet mogelijk om nóg een herhaalprik te halen bij de GGD. Voor sommige mensen met een medisch hoog risico kan het wel nodig zijn om een herhaalprik te halen. Het gaat om individuele patiënten. Een medisch specialist kan iemand met een hoog risico doorverwijzen naar de GGD voor een extra herhaalprik.

Heb je nog vragen?

Je bereikt ons via 0592-709709: maandag – vrijdag, 9.00 uur - 17.00 uur. Mailen kan ook, via [email protected].


Zorg

zorgverlener