Naamloos document
Naamloos document
Informatie voor ouders/verzorgers

Voor kinderen vanaf 4 jaar is het thuisblijf- en testbeleid sinds 8 februari hetzelfde als voor volwassenen. Bij klachten blijf je thuis en maak je een testafspraak.

 

Wel of niet naar school/opvang?
Op de webpagina ‘Gezinnen met kinderen en quarantaine’ van de Rijksoverheid staan de regels per leeftijdsgroep. Er zijn ook door het RIVM goedgekeurde beslisbomen, die de regels schematisch weergeven:  

Hooikoorts of astma? 
Gaat het om bekende klachten, die je herkent als de gebruikelijke hooikoorts of astma bijvoorbeeld? Dan mag je kind gewoon naar school. Twijfel je, veranderen de klachten bij je kind of komen er nieuwe klachten bij? Houd je kind dan thuis en maak een testafspraak. 

Testafspraak voor een kind maken? Bel 0800-1202 (dagelijks, 8.00-20.00 uur)
Kinderen vanaf 12 jaar moeten zelf ook aan de telefoon komen om toestemming te geven.
Kinderen van 16 of 17 kunnen ook zelf bellen voor een testafspraak.

Heeft je kind een DigiD?
Dan kun je de afspraak ook maken via www.coronatest.nl. Kinderen met een DigiD krijgen hun testuitslag sneller, via coronatest.nl. Ook als de afspraak telefonisch is gemaakt. Voor kinderen tot 14 jaar vraag je als ouder/verzorger een Digid aan. Kinderen van 14 jaar of ouder moeten zelf een DigiD aanvragen.
Let op: Het duurt 3 werkdagen om een DigiD aan te vragen. Het is daarom handig deze alvast aan te vragen voordat je in een situatie komt waarin je je kind wilt laten testen. 

Meer informatie over het maken van een testafspraak voor kinderen lees je op deze pagina van rijksoverheid.nl.

Sneltesten in het onderwijs uitgebreid
Vanaf 17 mei testen leerlingen in het voortgezet onderwijs ook periodiek (twee keer per week). Eerder kon dit al voor medewerkers in het primair en voortgezet (speciaal) onderwijs. 

Zelftesten kunnen worden ingezet bij:

  • Het periodiek (preventief) testen van medewerkers in het primair en voortgezet (speciaal) onderwijs.
  • Het periodiek (preventief) testen van leerlingen in het voortgezet (speciaal) onderwijs. 
  • Het risicogericht testen. 

In het voortgezet (speciaal) onderwijs kunnen deze zelftesten ingezet worden voor contacten die niet onderdeel uitmaken van het bron- en contactonderzoek: de categorie Overige contacten. 

Huisgenoten en nauwe contacten van de besmette persoon, testen bij de GGD en maken onderdeel uit van het bron- en contactonderzoek. Lees het hele artikel met alle uitleg.

Is je kind erg ziek? 
Neem dan contact op met de huisarts. Huisgenoten blijven ook thuis als het kind naast milde klachten last heeft van koorts of benauwdheid.

Twijfels of vragen over het testen of is je kind jonger dan 1 jaar?
Bel dan 0592-709709 (dagelijks, 8-17.00 uur). 

Hoe gaat het testen?
We begrijpen dat je het misschien spannend vindt om je kind te laten testen. Of dat je kind hier zelf bang voor is. Geef dit altijd aan bij de testlocatie. We hebben kindvriendelijke en ervaren medewerkers, die met liefde de tijd nemen om meer uit te leggen en rust te creëren. Tip: neem een knuffel mee, dan wordt die eerst getest en ziet het kind vooraf hoe kort het duurt.   

Het wattenstaafje gaat 1-2 cm diep (afhankelijk van de leeftijd van het kind) de neus in en wordt vervolgens een paar keer rondgedraaid. Dat gaat heel snel. Als neusafname niet gaat of kinderen dit heel eng vinden, doen we als GGD Drenthe alleen de keelafname en niet de neus. 

 

Animatiefilmpje voor kinderen over testen 

Het RIVM maakte de animatie ‘Kinderen en testen’. Hierin wordt aan kinderen uitgelegd hoe verspreiding van het coronavirus gebeurt en hoe een coronatest precies wordt afgenomen. 

Let op: Deze animatie gaat uit van een situatie waarin het kind klachten heeft. Het is ook mogelijk dat een kind geen klachten heeft, maar een test doet omdat hij of zij in contact is geweest met een besmettelijk persoon. Dan gelden er andere regels over de duur van de quarantaine. Zie hiervoor de animatie ‘Hoe werkt quarantaine ? 

Naamloos document

Een kijkje bij het testen op onze locatie bij de TT (De Haar) in Assen
In de praktijk blijkt dat kinderen de testafname bij de GGD’en niet als erg vervelend beleven. Natuurlijk is het spannend van tevoren, maar we horen heel vaak na afloop: ‘Het ging eigenlijk heel snel’. Zie bijvoorbeeld onderstaand item van RTV Drenthe waarin kinderen worden getest. Dit was bij de TT in Assen. Dit is een 'looplocatie', net als in Emmen. Bij onze andere testlocaties kom je op fiets en/of blijf je in de auto.

Klik op de afbeelding om de reportage van RTV Drenthe te bekijken

Wanneer krijg je uitslag van de test?

De uitslag van PCR-test is er altijd binnen 48 uur, maar vaak al eerder. De uitslag komt binnen op verschillende momenten van de dag, vandaar dat familieleden soms eerder of later hun uitslag te horen krijgen.

De telefonische testuitslag ontvang je tussen 8.00 - 20.00 uur, ook in het weekend. Of je ontvangt een mail zodra de testuitslag online staat op Coronatest.nl 

Heb je na 48 uur nog geen uitslag ontvangen? Bel dan met 0592 - 709709 (7 dagen per week 8.00-17.00u).

Testuitslag positief?

De GGD doet na iedere positieve test bron- en contactonderzoek
Dat betekent dat wordt nagegaan met wie de persoon die corona heeft in nauw contact is geweest. Gaat het om een kind, dan betreft dit gauw ook een school, kinderopvang en/of sportvereniging. De GGD zorgt dat zij worden geïnformeerd over de besmetting. Ouders waarvan het kind contact heeft gehad met het besmette kind (of besmette medewerker) ontvangen ook een brief met informatie en leefregels. Zie ook: 'bron- en contactonderzoek'.

Met je kind praten over corona 
Het coronavirus in begrijpelijke taal vind je hier.   
Is je kind angstig voor het coronavirus of heeft je kind vragen? Op Nji.nl vind je veel tips die kunnen helpen bij het gesprek hierover.


Vragen? Bel 0800-1351 (dagelijks bereikbaar van 8-20:00 uur)
Heb je medische vragen, bijvoorbeeld over de ernst van de klachten? Bel dan met de huisarts(endienst).
Meer informatie vind je ook op de de site van het RIVM, www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/kinderen en www.rijksoverheid.nl/coronavirus.   

Toch liever niet testen?

Je kunt er voor kiezen je kind niet te laten testen. Dit is nooit verplicht. Test je niet? Voorkom dan wel dat anderen besmet raken. 

 

  • Heeft je kind klachten? Dan mag het pas weer naar de kinderopvang of basisschool als het 24 uur volledig klachtenvrij is. Blijven de milde klachten aanhouden? Dan mag je kind na 7 dagen thuisblijven ook weer naar school of opvang.
  • Voor kinderen vanaf de middelbare school geldt hetzelfde als voor volwassenen: heb je klachten dan blijf je minimaal 7 dagen thuis én tot je 24 uur klachtenvrij bent.
  • Zit je kind in quarantaine? Ben je een nauw contact (volwassen of kind) van iemand met corona? Dan ga je 10 dagen in quarantaine. De GGD vertelt je tot wanneer.
  • Krijgt je kind geen klachten? Dan blijft het de volledige 10 dagen in quarantaine. Alleen wanneer je op of na dag 5 een negatieve testuitslag hebt, kan de quarantaine eerder stoppen.