Een beet van een teek



In Drenthe zijn veel teken. Door een tekenbeet kun je de ziekte van Lyme krijgen. Verwijder de teek binnen 24 uur en de kans op de ziekte van Lyme is vrijwel uitgesloten.

In sommige landen kun je ook tekenencefalitis oplopen door een tekenbeet. Dit is een virusinfectie die een hersen(vlies)ontsteking veroorzaakt. Dit komt in Nederland heel zelden voor.

Meer informatie

Ziekte van Lyme

Hoe herken je ziekte van Lyme?

Draagt een teek de Lymebacterie bij zich, dan kun je daar ziek van worden. De ziekte kan zich uiten in een rode ring of verkleuring van de huid. De rode ring ontstaat meestal binnen een paar weken tot 3 maanden rondom de plek van de tekenbeet. De ring wordt steeds groter. Soms krijg je in de eerste weken griepachtige verschijnselen, zoals koorts en spier- en gewrichtspijn.

De ziekte van Lyme is te behandelen met antibiotica

Ben je gebeten en heb je één van bovenstaande klachten, neem dan contact op met je huisarts. De ziekte van Lyme is goed te behandelen met antibiotica. Merk je de ziekte niet op en/of behandel je hem niet, dan kunnen er later neurologische, gewrichts-, huid- of hartklachten ontstaan.

Kans op Lyme klein als je de teek binnen 24 uur verwijdert

Verwijder je de teek binnen 24 uur dan is de kans op de ziekte van Lyme klein. Toch is het belangrijk altijd de datum waarop je bent gebeten te noteren. Zet een rondje om de beetplek en hou in de gaten of er in de 3 maanden na de beet een rode ring ontstaat.

Controleer jezelf op teken

badkamerhanger2

Tekenencefalitis

Wat is tekenencefalitis?

In sommige landen kun je tekenencefalitis oplopen door een beet van een teek of door het drinken van ongepasteuriseerde melk. Tekenencefalitis is een virusinfectie die een ontsteking van de hersenen kan veroorzaken. De meeste mensen die besmet raken maken de infectie ongemerkt door. Je kunt je laten vaccineren. Het is afhankelijk van je reisomstandigheden of een vaccinatie nodig is.

Waar komt tekenencefalitis voor?

De Europese variant van tekenencefalitis komt vooral voor in grote delen van Duitsland, Oostenrijk en Oost-Europa. De Aziatische variant komt voor in grote delen van Rusland, Mongolië, Kazachstan en Kirgizstan. Alle subtypes komen voor in de noordelijke Baltische Staten (Letland en Estland) en Finland. In Nederland is de kans op tekenencefalitis vrij klein.

Wanneer is vaccineren aan te bevelen?

Ga je voor een korte vakantie naar Europese gebieden waar tekenencefalitis voorkomt? Dan is het voldoende om jezelf te beschermen met algemene maatregelen om tekenbeten te voorkomen.

Let extra op als je op vakantie gaat tijdens het actieve tekenseizoen (van maart tot november):

  • Ga je langer dan 4 weken kamperen of wandelen in natuurgebieden in Europa?
  • Of ga je naar natuurgebieden waar de Aziatische variant voorkomt?

Overweeg dan vaccinatie tegen tekenencefalitis. Deze bestaat uit drie vaccinaties. Een afspraak voor advies en vaccineren maak je via GGD Reisvaccinaties | Dé officiële GGD website voor reizigers

Plan een afspraak voor vaccinatie ruim voor je vertrek in!

Wat kun je doen om infecties door tekenbeten te voorkomen?

  • Blijf op de paden en vermijd hoog gras en struikgewas.
  • Draag bedekkende kleding: lange mouwen en broek, broekspijpen in de sokken, dichte schoenen.
  • Smeer de onbedekte huid in met een insectenwerend middel dat DEET bevat.
  • Kampeer niet aan de bosrand en niet langs de omzoming van een camping.
  • Controleer jezelf op tekenbeten nadat je in de natuur bent geweest.
  • Ben je gebeten? Verwijder de teek dan zo snel mogelijk.

Lekker naar buiten? Controleer op tekenbeten!

Een teek? Pak 'm beet!