Zikavirus


Het zikavirus is een virus dat de ziekte Zikakoorts veroorzaakt. Het virus wordt overgedragen door de Gelekoortsmug. Die komt voor in de tropische regio's van Azië, Afrika, Zuid en Midden-Amerika. Er zijn aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Zwangerschap(swens) en zikavirus

Zwangere vrouwen zijn kwetsbaar voor infectieziekten en daarom moeten de risico’s van een reis altijd goed worden afwogen. Het risico om een zikavirusinfectie op te lopen is klein, maar niet nul. De kans op aangeboren afwijkingen bij het kind is ongeveer 6%. Zikavirusinfectie is daarmee vergelijkbaar met andere  –wereldwijd voorkomende- infecties die aangeboren afwijkingen kunnen veroorzaken. Denk aan infecties met het rode hond virus en Cytomegalovirus (CMV).

Wel of niet op reis?

Reizen naar de tropen blijft risicovol voor zwangeren, met name in het eerste en derde trimester. Zwangeren of vrouwen met een zwangerschapswens maken zelf de afweging of zij een reis met een klein risico op zikavirus willen maken. Ben je zwanger of wil je zwanger worden en wil je binnenkort op reis naar een gebied waar Zika heerst? Bespreek dit dan met je arts of met ons team reizigersadvisering. De uiteindelijke beslissing om wel of niet af te reizen, neem je zelf.

Welke klachten heb je?

Een infectie met het zikavirus verloopt waarschijnlijk in driekwart van de gevallen zonder symptomen. Krijgt iemand wel klachten dan lijkt dat griepachtig.

  • verhoogde temperatuur
  • spierpijn
  • malaise
  • hoofdpijn

De klachten kunnen 2-7 dagen duren. De tijd tussen besmet worden en ziek worden varieert van 3-12 dagen.

Wat kun je doen om zikavirus te voorkomen?

Zikavirus wordt met name overgedragen door muggen. Heel soms wordt zikavirus via seksueel contact overgedragen. De kans dat je op deze manier besmet wordt, is echter heel klein. Het risico om zikavirus op te lopen is de laatste jaren sterk afgenomen. Je kunt het risico nog verder verkleinen door goede anti-muggenmaatregelen te nemen:

  • slaap onder een geïmpregneerde klamboe
  • gebruik antimuggenspray