ZorgprofessionalsInformatie over COVID-19 voor zorgprofessionals

Voor de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus, zijn richtlijnen en draaiboeken beschikbaar: LCI richtlijnen COVID-19. De informatie is voor zorgmedewerkers binnen en buiten het ziekenhuis.

Testen van zorgmedewerkers

Werk je met mensen uit een medische risicogroep?

Het blijft belangrijk dat je een test doet bij de GGD zodra je klachten hebt.

Wat zijn de richtlijnen voor testen en inzet van zorgmedewerkers?

Bekijk de richtlijnen en adviezen:

Besmetting in een instelling?

Wat moet je doen als er een besmetting of uitbraak is in je zorginstelling?

Het is in ieder geval belangrijk dat dat er gecoördineerd afspraken worden gemaakt. Richt eventueel  een crisisteam in. Breng de situatie en contacten zoveel mogelijk in kaart zoals wie liepen risico en wie kunnen mogelijk nog risico lopen. Beperk dat risico.

Melden van besmettingen

De meldingsplicht voor COVID-19 voor zorginstellingen is uitgebreid. Ook bewoners waarbij een COVID-19 infectie is vastgesteld door een medewerker met een afgenomen zelftest, moeten bij ons voortaan worden gemeld. Deze zelftest is daarmee gelijkgesteld aan andere antigeentesten. Meld als zorginstelling of huisarts via een beveiligd formulier corona gerelateerde besmettingen en overlijdens op het tijdstip dat jou uitkomt, maar in ieder geval binnen 24 uur. Meld met dit formulier besmettingen

Vragen?

Werk je bij een verpleeg- of verzorgingsinstelling voor bijvoorbeeld ouderen of verstandelijk beperkten en heb je vragen over infectiepreventie bij Covid-19? Mail ons via [email protected]

Maatregelen voor contacten en Isolatie

De mensen die positief getest zijn op COVID-19 gaan in contactdruppelisolatie. De maatregelen voor contacten staan beschreven in de LCI richtlijn . Hierin staat ook beschreven wanneer positief geteste mensen uit isolatie kunnen.

PBM uittrekken, hoe doe je dat?

Melding COVID-19 door zorgprofessional

Meld als zorginstelling of huisarts eenvoudig corona gerelateerde besmettingen en overlijdens. Dit doe je via het onderstaande beveiligde webformulier op het tijdstip dat jou uitkomt. Meld besmettingen binnen 24 uur.