4/3: op HPV Awarenessday zonder afspraak binnenlopen voor vaccinatie

2 maart 2023


Zaterdag 4 maart is het HPV Awareness Day. Het moment om stil te staan bij het Humaan papillomavirus (HPV) en de zes soorten kanker die het kan veroorzaken. Zowel bij mannen als bij vrouwen. Gelukkig beschermt de HPV-vaccinatie hier goed tegen. Op het advies van de Gezondheidsraad vindt er daarom in 2023 een eenmalige inhaalcampagne plaats voor jongeren van 18 tot en met 26 jaar. Ze kunnen zich dit jaar gratis laten vaccineren, ruim 160.000 van hen maakten al een afspraak. Voor de rest is enige haast geboden. Er moet namelijk minimaal vijf maanden tussen de twee prikken zitten.

Vanaf 4 maart met óf zonder afspraak in Drenthe

Op HPV Awareness Day openen 45 GGD-priklocaties de deuren om zonder afspraak de HPV-vaccinatie te halen. In Drenthe hebben we deze dag extra openingstijden:

4 maart:

Vanaf maandag 6 maart kun je altijd met én zonder afspraak terecht tijdens de openingstijden van onze vaccinatielocaties. Een afspraak maken mag altijd, dan weet je zeker dat je snel aan de beurt bent.

Kanker door een virus

HPV kan zowel bij mannen als vrouwen tot kanker leiden. Het virus is bijzonder besmettelijk, 80% van de mensen loopt het op. Meestal verdwijnt het binnen twee jaar weer uit het lichaam, maar bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dit niet. Dan kan HPV cellen aantasten die vervolgens kanker kunnen ontwikkelen. Bij mannen is dat penis-, anus- of mond- en keelholtekanker. Bij vrouwen gaat het om baarmoederhalskanker, kanker aan de vagina, de schaamlippen of in de mond- en keelholte. Jaarlijks overlijden in Nederland ruim 400 mannen en vrouwen door HPV-kanker. Voor alle vragen over HPV en de vaccinatie organiseert het RIVM op 3 maart een online chat via https://www.instagram.com/rivmnl/.

Alleen in 2023 gratis prikken inhalen

Vanuit het Rijksvaccinatieprogramma krijgen meisjes en jongens in het jaar dat ze tien worden een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie. Jongens krijgen pas sinds vorig jaar de kans zich tegen HPV te beschermen, daarom vindt de eenmalige inhaalcampagne plaats. Alle jongens, jonge mannen en ongevaccineerde meisjes en jonge vrouwen van 12 tot en met 26 jaar hebben vorig jaar of dit jaar een
uitnodiging voor vaccinatie ontvangen.

  • Tieners tot 18 jaar krijgen een brief met afspraak van de jeugdgezondheidszorg.
  • Jongeren van 18 tot en met 26 jaar kunnen terecht bij de GGD, op 4 maart dus zonder afspraak.

De inhaalcampagne eindigt in december van dit jaar. Daarna zijn de prikken voor jongeren van 18 tot en met 26 jaar voor eigen rekening, zo’n €350 tot €400 in totaal.

Over de HPV-vaccinatie

De eenmalige uitbreiding van de HPV-vaccinatie volgt een advies van de Gezondheidsraad en is in lijn met de doelstelling van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). De WHO wil een vaccinatiegraad van 90% onder meisjes realiseren om baarmoederhalskanker de wereld uit te helpen – op dit moment is gemiddeld 65% van de meisjes gevaccineerd. Jongeren die zich tegen HPV willen beschermen, kunnen via www.hpvafspraak.nl zelf een afspraak plannen bij de GGD. De HPV-vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma dat wordt gecoördineerd door het RIVM. Zie voor meer informatie ook www.hpvkeuzehulp.nl.

(Bron nieuwsbericht: RIVM)