Kinkhoest


Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Via het Rijksvaccinatieprogramma krijgen baby's 3 keer een vaccinatie tegen kinkhoest. Op 4-jarige leeftijd is er nogmaals een vaccinatie.

Wat is kinkhoest?

De kinkhoestbacterie zit in de keel. Door hoesten, niezen en praten worden de bacteriën overgedragen op iemand anders. Kinkhoest kan beginnen met koorts, verkoudheid en hoesten. Na ongeveer 2 weken ontstaan de typische hoestbuien, vooral 's nachts. Tijdens de hoestbui kan je erg benauwd worden en zelfs gaan braken.

Hoe kan ik kinkhoest voorkomen?

Inenten tegen kinkhoest blijft belangrijk. Als je de inenting hebt gehad kun je nog wel kinkhoest krijgen, maar word je minder ziek. De inenting wordt samen gegeven met een vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio (DKTP). Er bestaat geen los kinkhoestvaccin. De kinkhoestvaccinatie beschermt goed, maar kort. Daarom krijgen kinderen in totaal 4 keer een vaccinatie tegen kinkhoest.

Wat kan ik doen om verspreiding te voorkomen?

  • Nies en hoest in je elleboog, dit helpt om verspreiding van kinkhoest te voorkomen.
  • Iemand met kinkhoest kan beter uit de buurt blijven van jonge baby`s. Zuigelingen kunnen erg ziek worden van kinkhoest, doordat ze nog niet goed kunnen hoesten. Ook kinderen met ernstige ziekten van bijvoorbeeld de longen, het hart of de spieren kunnen door kinkhoest erg ziek worden.
  • Zwangere vrouwen die kinkhoest hebben, moeten met hun huisarts overleggen. De ziekte kan direct na de geboorte worden overdragen op de baby.

Moet mijn kind thuisblijven?

Als een kind zich goed voelt, dan kan het gewoon naar het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school. Kinkhoest is al besmettelijk voordat iemand weet dat hij kinkhoest heeft. Thuisblijven of jouw kind thuishouden helpt niet te voorkomen dat anderen kinkhoest krijgen.

Informatie voor ouders

Download informatie over kinkhoest.