Aziatische tijgermug

10 april 2024


De Aziatische tijgermug komt van nature niet voor in Nederland, maar wordt de laatste jaren wel vaker gevonden. Ook in Drenthe. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wil voorkomen dat de tijgermug zich hier vestigt. Dit omdat deze mug tropische ziektes kan overdragen. De kans is zeer klein dat de in Nederland gevonden muggen ziektes overdragen. Maar als de mug zich in Nederland vestigt, neemt die kans in de toekomst wel toe. Daarom bestrijdt de NVWA deze tijgermug.

Op de plekken waar in 2023 tijgermuggen zijn gevonden, voert de NVWA dit voorjaar nabehandeling uit. De omwonenden krijgen hierover een brief van de NVWA. Ook roept de NVWA op

Heb je een Aziatische tijgermug gevonden?

Heb je een tijgermug gevonden? Probeer de mug te vangen of dood te slaan. Maak dan een aantal foto’s van deze mug tegen een neutrale achtergrond, zoals een muur of stuk papier. Meld de vondst bij het NVWA. Voeg de foto's toe aan de melding. Bewaar de mug voor mogelijk onderzoek. Je kan de melding doen via de site van het NVWA of rechtstreeks.

Meer informatie

Heb je vragen?

Het team infectieziekten van de GGD Drenthe is voor meldingen, advies en overleg bereikbaar tijdens kantooruren op telefoonnummer 0592-306 300 of per mail via [email protected].

Voor alle andere vragen over de Aziatische tijgermug kun je bellen met de NVWA op telefoonnummer ☎ 0900-0388 of je vraag stellen via nvwa.nl/vraag.

Voorkom de vestiging en verspreiding van de Aziatische tijgermug (pdf, 175 kB)