Gezondheidsonderzoek basisschoolJij en Je Gezondheid is een digitale vragenlijst. Wij gebruiken deze voor onze gezondheidsonderzoeken op het basis- en voortgezet onderwijs. Het helpt ons zorgen of problemen op tijd te signaleren, zodat wij passende zorg kunnen bieden. Zit je kind op de basisschool? Dan vul je als ouder/verzorger de vragenlijst in. De vragen gaan over de gezondheid, ontwikkeling, opvoeding en omgeving van je kind.

Wij doen op de basisschool op 2 momenten een gezondheidsonderzoek. Als een kind 5 jaar is en als het 10 jaar is. Is jouw kind aan de beurt, dan ontvang je van ons een digitale vragenlijst via Mijn Kinddossier.

Het gezondheidsonderzoek bestaat uit:

1. Vul online de vragenlijst in

Is jouw kind aan de beurt, dan ontvang je een mail met link naar de digitale vragenlijst. Ga naar www.mijnkinddossier.nl, log in met je DigiD en vul de vragenlijst in. Dit duurt 10-20 minuten. In de vragenlijst geef je ook aan of je toestemming geeft voor het gezondheidsonderzoek op school. Zonder toestemming kunnen wij je kind niet onderzoeken. Dit geldt alleen voor de 5-jarigen.

2. Voor de 10-jarigen is het onderzoek alleen digitaal

Sinds schooljaar 2022/2023 bestaat het onderzoek bij de 10- jarigen alleen nog uit het invullen van de vragenlijst. We vragen ouders zelf hun kind te wegen en meten en dit in te vullen in de vragenlijst.

3. Je ontvangt advies op maat

Na het invullen van de vragenlijst ontvang je een persoonlijk advies. Hebben wij vragen over wat je hebt ingevuld? Dan nemen wij telefonisch contact op. Heb jij vragen over het advies? Mail ons dan [email protected]

4. De assistent ziet de 5-jarigen op school

Bij de 5-jarigen test de assistent de ogen en het gehoor en meet ze lengte en gewicht. Ook heeft de assistent een gesprekje met je kind over bijvoorbeeld eten, slapen en hoe het gaat op school. Je kind houdt tijdens de metingen de kleren aan. De uitkomsten van het gezondheidsonderzoek zie je terug in het persoonlijke dossier van je kind op www.mijnkinddossier.nl

Waarom dit onderzoek?

Wij zien alle kinderen van 0-18 jaar op verschillende momenten in hun leven. Hierdoor kunnen we mogelijke problemen in de ontwikkeling zo vroeg mogelijk ontdekken én er iets aan doen. Komt er iets uit het gezondheidsonderzoek dat we met je willen bespreken? Dan nodigen we jou en je kind uit voor een gesprek met een jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer:

  • wij nogmaals de ogen, het gehoor, de lengte of het gewicht van je kind willen onderzoeken.
  • de jeugdarts of jeugdverpleegkundige dieper wil ingaan op antwoorden die je hebt ingevuld.
  • je in de vragenlijst aangeeft vragen of zorgen te hebben over de opvoeding, ontwikkeling of het gedrag van je kind.


Woon je in Duitsland en gaat je kind in Nederland naar school?

Wij mogen je kind niet onderzoeken, omdat jullie in Duitsland wonen. Je huisarts kan je doorverwijzen voor een vergelijkbaar onderzoek door een kinderarts. In Duitsland heet dit U-Untersuchungen.

Kom je uit Oekraïene? | Ви з України?

Kom je uit Oekraïne dan krijg je een uitnodiging om gebruik te maken van de jeugdgezondheidszorg. | Якщо ви приїдете з України, ви отримаєте запрошення скористатися послугами охорони здоров’я молоді.