Pre-expositie profylaxe (PrEP) voor hiv bij de GGD


PrEP zijn pillen die je kunt slikken om geen hiv te krijgen. Er zitten hiv-remmers in de pillen. PrEP staat voor Pre Expositie Profylaxe. Dit betekent het voorkomen van hiv voordat je risico loopt. PrEP is voor een beperkt aantal mensen, vooral kwetsbare mannen, beschikbaar bij de GGD. Je kunt contact opnemen of je in aanmerking komt voor deze zorg.

Wie komt in aanmerking voor PrEP?

PrEP kun je slikken als je risico loopt op hiv. Je hebt meer kans op hiv als:

  • Je man bent en seks hebt met mannen
  • Je transgender bent en seks hebt met mannen
  • Seks je werk is. En je hebt seks met mannen die seks hebben met mannen

Let op: we hebben maar een beperkt aantal plekken beschikbaar voor PrEP-zorg binnen de GGD. Als deze plekken vol zijn, verwijzen wij je door.

Hoe neem je contact met ons op?

Bel voor een oriënterend gesprek naar Sense Noord-Nederland (0900 736 736 6).

Waarom kun je worden doorverwezen?

Bij de GGD zijn maar beperkt aantal plekken beschikbaar voor PrEP-zorg. Het kan dus zijn dat je doorverwezen wordt naar een andere plek.

Als er geen plek is bij de GGD kun je bij je huisarts informeren of je daar terecht kunt voor PrEP. Niet alle huisartsen willen of kunnen PrEP-zorg bieden. Indien je niet naar je huisarts kunt of wilt, kun je bij SGNN in Groningen terecht voor volledige PrEP-zorg.

Voor professionals: Wat kunt u doen als u PrEP wilt voorschrijven maar nog geen ervaring hebt?

PrEP-zorg kan goed gegeven worden door de huisarts als hij/zij op de hoogte is van de mede door de NHG opgestelde richtlijn via https://www.soaaids.nl/nl/professionals/themas/prep

De samenvatting vindt u hier (pdf, 802 kB). Er is een geaccrediteerde gratis digitale nascholing over PrEP voor huisartsen op www.soaaids.nl.
Je kunt ook een lid van de SeksHAG raadplegen.

Voor professionals: Waar kunnen MSM elders PrEP-zorg krijgen?

SGNN in Groningen biedt (betaalde) PrEP-zorg aan mannen die niet bij de huisarts of GGD PrEP kunnen of willen krijgen (tel 050-3132250).