ZwangerAls je zwanger bent, maak je je misschien zorgen over het coronavirus. Een coronaprik beschermt tegen ernstige gevolgen van een coronabesmetting. Je kunt tijdens je hele zwangerschap veilig een coronaprik krijgen. Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren tegen corona.

Waarom een vaccinatie tegen corona?

Als je zwanger bent, heb je meer risico ernstig ziek te worden van corona. Ook kunnen er sneller problemen optreden, zeker in de laatste 12 weken van je zwangerschap. Dit geldt niet alleen wanneer je een ziekte zoals suiker-, hart- of longziekte hebt. Maar ook als je gezond bent. Vaccinatie is veilig en het beschermt, ook in de zwangerschap. Jouw verloskundige kan je hier ook alles over vertellen.

Een coronaprik kun je in elke fase van je zwangerschap halen

Jouw eigen immuunsysteem gaat ermee aan de slag en maakt antistoffen aan. Twee weken na de tweede prik ben jij als moeder beschermd. Heb je al eens corona gehad? Dan heb je maar één vaccinatie nodig. Heb je de basisserie gehad, haal dan ook je herhaalprik dit najaar.

Borstvoeding en de coronaprik

Na vaccinatie maakt de moeder antistoffen die haar beschermen tegen het virus. Deze antistoffen komen ook in de moedermelk en kunnen zo worden doorgegeven aan het kind. Deze antistoffen kunnen meehelpen aan de bescherming van het kind tegen een corona-infectie. Lees het artikel: Coronavaccin tijdens de borstvoeding | Lareb

Bescherming baby na coronaprik moeder

Door de antistoffen in de moederkoek, is de pasgeboren baby beschermd tegen verschillende besmettelijke ziekten. Deze antistoffen verdwijnen langzaam in de eerste maanden na de geboorte. We weten nog niet hoe snel dit bij de antistoffen tegen corona gaat. Maar de kans is groot dat je kindje na de geboorte wat bescherming tegen corona meekrijgt.

Vruchtbaarheid en zwangerschapswens

De coronaprik heeft geen invloed op de vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen. Ook niet bij de aanleg van de moederkoek. Dit blijkt uit onderzoeken die alle vaccinfabrikanten uitvoerden. Bij een ivf-behandeling plan je je prik het beste in na overleg met je arts.


Wil je een eerste vaccinatie tegen corona?

Je kunt momenteel alleen telefonisch een afspraak maken via 0800 - 7070. Dat kan dagelijks tussen 8.00 en 20.00 uur.