Voorrang bij testen, voor deel onderwijspersoneel

De schoolleiding kan bij het versturen van de voorrangsverklaring aan de betreffende medewerker het speciale coronatest prioriteitsnummer doorgeven.

Hieronder staat de werkwijze in zijn geheel nog eens beschreven. Ook kunt u de werkwijze downloaden (pdf) .

Met voorrang testen kan na toestemming van de eigen schoolleider
De schoolleider bepaalt wie er voor prioriteit in aanmerking komt. Dat is alleen het geval wanneer er sprake is van niet op te vangen lesuitval en/of dat een klas naar huis moet worden gestuurd. 

Hoe meld de schoolleiding personeel aan?
De medewerker meldt zich bij de schoolleider op het moment dat zij/hij corona gerelateerde gezondheidsklachten heeft. Wat die klachten zijn, lees je hier. De schoolleider kijkt of de medewerker in aanmerking komt voor prioriteit. Als dat het geval is:

1. De schoolleider vult de voorrangsverklaring in (naam en BSN-nummer personeelslid en BRIN-nummer van de school), drukt die af op briefpapier van de school of bestuur, voorziet deze van diens naam, datum en ondertekent de verklaring. Deze verklaring ontvingen jullie van de onderwijsvereniging.

2. De schoolleider stuurt de verklaring digitaal (scan of foto) naar de medewerker. Zorg dat de verklaring helemaal zichtbaar is.

3. De schoolleider deelt het speciale coronatest prioriteitsnummer met de medewerker in kwestie. Zij hebben dit nummer (op zondag 20 sep) van GGD Drenthe gekregen.

4. De medewerker belt met het speciale telefoonnummer en zorgt dat zij/hij de gegevens paraat heeft zoals die op de voorrangsverklaring staan.

5. Tijdens dit gesprek wordt een testafspraak gemaakt.

6. De medewerker wordt dezelfde of uiterlijk de volgende dag getest bij één van de testlocaties in de regio die ingericht is met een zogenaamde ‘prioritylane’. Waar deze is, wordt verteld aan de telefoon.

7. De medewerker ontvangt een bevestiging via e-mail en sms van de afspraak met daarin een tijd en locatie.

8. Naar de testlocatie neemt de medewerker een identiteitsbewijs mee en de voorrangsverklaring van de onderwijsinstelling. Deze kan op papier of via de telefoon worden getoond.

9. Na afname van de test is het streven dat de medewerker nog dezelfde dag de uitslag ontvangt. De medewerker kan zelf de uitslag inzien op www.coronatest.nl. Hiervoor is een DigiD nodig. Als de medewerker geen DigiD heeft, wordt hij/zij gebeld met de uitslag. Bij een positieve testuitslag wordt de medewerker altijd gebeld door de GGD en wordt het bron- en contactonderzoek direct opgestart. 

Meer info?
Bekijk https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen/zorgmedewerkers-en-docenten-testen-op-corona