Soa-test voor volwassenen

Als u onveilige seks heeft gehad, heeft u kans dat u een seksueel overdraagbare aandoening (soa) hebt opgelopen. Wacht niet te lang en laat u testen. Dat kan bij uw huisarts of bij de GGD. U kunt een soa bij u dragen, zonder dat u er klachten van heeft. Onbehandelde soa's kunnen vervelende gevolgen hebben, voor u en uw partner. De meeste soa's zijn goed te behandelen, wacht daarom niet te lang met testen.

Maak een afspraak voor een soa-test

Bel 0900 – 736 73 66 voor een afspraak (ma-vr 10.00 - 13.00u en 13.45- 16.30u) Afhankelijk van uw situatie verwijzen wij u door naar uw eigen huisarts of maken wij een afspraak voor het GGD-spreekuur.

De soa-test

Een soa-test begint altijd met een gesprek met een verpleegkundige van de GGD. Zij vraagt waarom u komt en bespreekt de risico’s die u heeft gelopen om een seksueel overdraagbare aandoening te krijgen. Ook kunt u terecht met al u vragen over seksualiteit.

De verpleegkundige bekijkt welke onderzoeken in uw situatie het beste gedaan kunnen worden. Na het gesprek met de verpleegkundige gaat u naar de doktersassistente. Zij prikt altijd een buisje bloed en geeft u in de meeste gevallen een test mee naar huis die u zelf kunt uitvoeren. Meestal doen mannen een urineonderzoek en maken vrouwen zelf een uitstrijk uit de vagina. In sommige situaties wordt u doorverwezen naar een arts.

Tot slot vertelt de doktersassistente hoe en wanneer u de uitslag kunt verwachten. Meestal duurt dit een week tot 10 dagen.