Calamiteit op school

Het schoolleven kan plotseling verstoord worden door een schokkende gebeurtenis. Het is belangrijk dat scholen hierop zo goed mogelijk voorbereid zijn. GGD Drenthe biedt ondersteuning bij het omgaan op school met verdriet, verlies en rouw. U kunt hiervoor de jeugdarts of jeugdverpleegkundige van de GGD inschakelen.

Contact

Als u als school geconfronteerd wordt met een ingrijpende gebeurtenis, neem dan contact op met GGD Drenthe.

Ga naar onze contactpagina

Stappenplan en checklist ‘Als de dood in school komt

Een sterfgeval komt binnen een school gelukkig niet zo vaak voor. Maar áls het zich voordoet, dan is het een gebeurtenis die de hele schoolgemeenschap raakt. In zo’n verwarrende en emotionele periode moet je als school tactvol, snel en weloverwogen handelen.

GGD Drenthe ontwikkelde het stappenplan en een beknopte checklist ‘Als de dood in school komt’. Wij hopen dat deze documenten uw school houvast bieden in de - mogelijk - verwarde situatie die zich voordoet wanneer een leerling, leerkracht of ander personeelslid (plotseling) overlijdt.

Verdrietkoffers

Soms doet zich in een klas een trieste gebeurtenis voor. Een naast familielid van een kind, een leerling of leerkracht is ernstig ziek of komt te overlijden. In dat geval is het goed om ter ondersteuning de jeugdarts of jeugdverpleegkundige van de GGD in te schakelen. U kunt dan ook vragen naar de speciaal voor deze gelegenheden samengestelde ‘Verdrietkoffers’. Er is een koffer voor verdriet en rouw en één voor echtscheiding, voor onder- en bovenbouw beschikbaar.