Seksueel gedrag en hiv/aids

Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Aids is niet te genezen, wel zijn er medicijnen die je klachten verminderen. De mogelijkheden om een hiv-infectie te behandelen zijn enorm verbeterd. Hoe eerder hiv wordt ontdekt, hoe beter het resultaat van de behandeling.

Heb je onveilige seks gehad en maak je je zorgen over een hiv-infectie die je onbedoeld hebt doorgegeven? Of iets heel anders: gebruikte je een injectienaald die niet schoon was? Dan is het belangrijk dat je weet waar je terecht kunt.

Ik heb risico gelopen, wat nu?

  • Heb je zonder condoom seks gehad met iemand met hiv?
  • Of is tijdens de seks het condoom gescheurd?
  • Heb je je geprikt aan een besmette injectienaald?

Dan loop je kans op een hiv-infectie. Wacht niet, neem zo snel mogelijk contact op met GGD Drenthe, je huisarts of de centrale huisartsendienst Drenthe. Via een risico-inschatting wordt beoordeeld of je in aanmerking komt voor een PEP-behandeling.

Wat is een PEP-behandeling?

PEP staat voor Post Expositie Profylaxe. Een PEP-behandeling is een kuur met hiv-remmende medicijnen. Deze kuur kan worden gegeven na onveilig seksueel contact. Een PEP-behandeling wordt opgestart in het ziekenhuis, de behandeling duurt een maand. Met een PEP-behandeling moet je binnen 72 uur na het seksuele contact beginnen. Als je op tijd begint en de medicijnen goed inneemt, kan een hiv-infectie worden voorkomen.

PrEP

PrEP is een medicijn dat een hiv-infectie voorkomt. Momenteel wordt het nog niet vergoed en betaal je de medicijnen zelf. Wil je met PrEP beginnen? Neem dan contact op met je huisarts. PrEP beschermt niet tegen andere soa’s en vervangt het condoom niet.

Voor meer informatie over PrEP kun je terecht bij je huisarts of bij de GGD. Kijk voor meer informatie ook eens op

Meer informatie over hiv en aids

Meer informatie over hiv en aids vind je op de website van Soa Aids Nederland.