Seksueel gedrag en hiv/aids

Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Aids is niet te genezen, wel zijn er medicijnen die je klachten verminderen. De mogelijkheden om een hiv-infectie te behandelen zijn enorm verbeterd. Hoe eerder hiv wordt ontdekt, hoe beter het resultaat van de behandeling.

Heb je onveilige seks gehad en maak je je zorgen over een hiv-infectie die je onbedoeld hebt doorgegeven? Of iets heel anders: gebruikte je een injectienaald die niet schoon was? Dan is het belangrijk dat je weet waar je terecht kunt.

Ik heb risico gelopen, wat nu?

  • Heb je zonder condoom seks gehad met iemand met hiv?
  • Of is tijdens de seks het condoom gescheurd?
  • Heb je je geprikt aan een besmette injectienaald?

Dan loop je kans op een hiv-infectie. Wacht niet, neem zo snel mogelijk contact op met GGD Drenthe, je huisarts of de centrale huisartsendienst Drenthe. Via een risico-inschatting wordt beoordeeld of je in aanmerking komt voor een PEP-behandeling.

Wat is een PEP-behandeling?

PEP staat voor Post Expositie Profylaxe. Een PEP-behandeling is een kuur met hiv-remmende medicijnen. Deze kuur kan worden gegeven na onveilig seksueel contact. Een PEP-behandeling wordt opgestart in het ziekenhuis, de behandeling duurt een maand. Met een PEP-behandeling moet je binnen 72 uur na het seksuele contact beginnen. Als je op tijd begint en de medicijnen goed inneemt, kan een hiv-infectie worden voorkomen.

PrEP-zorg mogelijkheden in Drenthe, Groningen en Friesland

In Noord-Nederland is de hiv-preventiepil PrEP en de medische zorg die daarbij hoort beschikbaar voor de groep mannen die seks hebben met mannen met een verhoogd risico op hiv. Heb jij als man wel eens seks met mannen en had je het afgelopen jaar (soms) onveilige anale seks, een anale soa of syfilis, of moest je PEP gebruiken? Lees dan deze informatie over PrEP.

Wat is PrEP?

PrEP staat voor Pre-Expositie Profylaxe en voorkomt hiv als de tabletten correct geslikt worden. Je slikt de pillen dagelijks of rond de momenten dat je seks hebt. Het preventiemiddel wordt door (huis)artsen voorgeschreven.

Voor en tijdens het gebruik van PrEP is het nodig om op hiv en soa te testen. Ook moeten de nieren worden gecontroleerd. Deze onderzoeken vallen onder jouw eigen risico van de ziektekostenverzekering. Bij dagelijks PrEP-gebruik (inclusief eigen risico en medicatie) bedragen de kosten tussen de € 800 tot € 1.200 per jaar. Dit hangt af van het merk dat je gebruikt. PrEP-zorg kan worden gegeven door de eigen huisarts als hij/zij op de hoogte is van de richtlijn. Ook het Centrum Seksueel Gezondheid Noord Nederland (CSGNN) biedt volledige PrEP-zorg en is een alternatief voor de huisarts.

PrEP-pilot

De minister heeft besloten een pilot van vijf jaar (tot augustus 2023) uit te voeren voor 6.500 mannen die seks hebben met mannen, waarvan 266 in Noord-Nederland (Drenthe 43, Friesland 82, Groningen 141). Deze pilot houdt in dat ‘in ruil’ voor het verstrekken van gegevens je PrEP-zorg en -medicatie tegen lage kosten krijgt (te weten een eigen bijdrage van €7,50 per dertig pillen) Op jaarbasis bij dagelijks gebruik is dat €90,-. De pilot wordt door de GGD in Assen, Groningen en Leeuwarden uitgevoerd. Over de deelname aan de pilot wordt altijd gecorrespondeerd met de huisarts en apotheek.

PrEP via je huisarts, CSGNN of de GGD-spreekuren van Sense Noord-Nederland

Uit schattingen van het RIVM blijkt dat het aantal mannen dat in aanmerking komt voor PrEP hoger is dan het aantal dat in de pilot mee kan doen. Het advies van de landelijke stuurgroep WeArePrEPared is om de plaatsen in de pilot vooral te bestemmen voor de meest kwetsbare groep. Andere mannen worden gevraagd hun PrEP-zorg te organiseren bij de huisarts of CSGNN.

Voor meer informatie over PrEP kun je terecht bij je huisarts of bij de GGD. Kijk voor meer informatie ook eens op

·         www.mantotman.nl

·         www.prepnu.nl

Meer informatie over hiv en aids

Meer informatie over hiv en aids vind je op de website van Soa Aids Nederland.