Mannen die seks hebben met mannen

Mannen die seks hebben met mannen hebben een groter risico om een soa of hiv te krijgen. Dit heeft te maken met wisselingen in partners en verschillende sekstechnieken. Daarom is het advies je regelmatig te laten testen. Dit kan bij je huisarts of de GGD (Sense = de seksualiteitstaak van de GGD) met of zonder afspraak en online via Testlab. Verder kun je je gratis laten vaccineren om je te beschermen tegen Hepatitis B. Dit is een leverontsteking veroorzaakt door een virus en een ernstige soa.

Soa-hiv test
De meeste homo- en biseksuele mannen hebben zich wel eens op soa's en hiv laten testen. Toch doen veel mannen dit niet regelmatig genoeg. Het algemene advies bij wisselende sekspartners  is  om minstens twee maal per jaar een test te doen. Een condoom beschermt niet altijd tegen herpes of genitale wratjes. Alleen door te testen weet je zeker dat je niet ongemerkt met een soa of hiv rondloopt. Soa's en hiv geven namelijk niet bij iedereen herkenbare klachten. Door op tijd te testen en te behandelen voorkom je schade aan je eigen gezondheid. Ook voorkom je dat je hiv en soa's op je sekspartners kunt overdragen. Er wordt getest op chlamydia, gonorroe, lues, hiv en eventueel hepatitis B.

PrEP
PrEP is een beschikbaar medicijn wat een hiv infectie voorkomt. Momenteel wordt het nog niet vergoed en betaal je de medicijnen zelf. PrEP beschermd niet tegen andere soa en vervangt het condoom niet. Kijk voor meer informatie op www.mantotman.nl en www.prepnu.nl

Met afspraak
GGD Drenthe heeft twee spreekuren waarvoor je een afspraak kan maken. Er is op maandagochtend een spreekuur in het Scheperziekenhuis in Emmen en op woensdagochtend bij de GGD in Assen. Een afspraak kan gemaakt worden via 0900-736 736 6. Dit is het telefoonnummer van Sense Noord-Nederland. Tijdens het consult is er een gesprek met een verpleegkundige waarmee je de reden van je komst bespreekt en vervolgens word je verder geholpen door een doktersassistent(e).

Zonder afspraak
Eens in de maand is er een inloopspreekuur bij GGD Drenthe op maandag van 16.30-17.30 uur. Hier wordt hetzelfde onderzoek aangeboden, maar dan zonder afspraak. Het spreekuur is voor homo –en bi-mannen en transgenders die al of niet betaalde contacten hebben. In 2018 is het inloopspreekuur op 8 januari, 5 februari, 5 maart, 16 april, 14 mei, 11 juni, 9 juli, 6 augustus, 3 september, 1 oktober, 12 november en 10 december. De eerste in 2019 is op 7 januari 2019. Er is plaats voor 8 mannen, bij hogere opkomst wordt een afspraak aangeboden.

Ben je als man of transgender werkzaam als sekswerker dan mag je ook naar het inloopspreekuur voor prostituees komen. Hier is een arts aanwezig. De spreekuren zijn op maandag in de even weken van 18.30 tot 19.30 uur, behalve op feestdagen. De data in 2018 zijn: 8 en 22 januari, 5 en 19 februari, 5 en 19 maart, 16 en 30 april, 14 en 28 mei, 11 en 25 juni, 9 en 23 juli, 6 en 20 augustus, 3 en 17 september, 1, 15 en 29 oktober, 12 en 26 november, 10 december. Het eerste inloopspreekuur in 2019 is op 7 januari. Adres: GGD Drenthe, Mien Ruysweg 1, 9408 KA, Assen.

Testlab
Het is ook mogelijk om je soa- en hiv test online aan te vragen. Dit kan via de website: www.mantotman.nl, kies voor Testlab in Noord-Nederland. Je vult online en anoniem een vragenlijst in en gaat met een uitgeprint formulier naar een priklocatie bij jou in de buurt op een tijdstip dat jou uitkomt. Daar wordt een buisje bloed afgenomen en je doet zelf de testen uit keel, anus en urine. Zodra de uitslag bekend is kun je die met een persoonlijke code inzien op www.mantotman.nl. Deze website geeft overigens veel betrouwbare informatie over mannenseks en is zeker de moeite van een bezoek waard.


Hepatitis B
Hepatitis B is een leverontsteking, veroorzaakt door een virus. Hepatitis B is een ernstige soa en veel besmettelijker dan hiv. Hepatitis B wordt onder meer via bloed,  sperma en voorvocht overgedragen, maar zit ook in urine, poep, speeksel, zweet en tranen. Een infectie met hepatitis B kan leiden tot ernstige leverziekte. Veel mensen weten niet dat ze geïnfecteerd zijn, omdat ze geen klachten en symptomen hebben. Ook als je geen klachten hebt ben je zeer besmettelijk voor anderen.

Condooms helpen bij het voorkomen van hepatitis B, maar bieden helaas geen volledige bescherming. Hepatitis B kan namelijk ook op andere manieren overgedragen worden. Alleen vaccinatie beschermt je volledig. Die bescherming door vaccinaties is  levenslang. De vaccinaties tegen hepatitis B zijn gratis bij de GGD voor mannen die seks hebben met mannen. Het bestaat uit drie prikken gedurende een periode van zes maanden en kan tegelijk met je soa-hiv test gedaan worden tijdens een (inloop)spreekuur.