HIV

Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Een hiv-infectie kun je krijgen door onveilig seksueel contact en via bloedcontact. Het kan lang duren voor je duidelijke klachten krijgt. Als je zelf besmet bent, kun je hiv doorgeven aan anderen.

Meer informatie over hiv en aids vind je op de website van Soa Aids Nederland. Hier lees je bijvoorbeeld hoe je hiv krijgt, hoe je hiv niet krijgt en wat de klachten en gevolgen van hiv en aids zijn.

Bestaan er medicijnen tegen hiv?

Hiv is niet te genezen. Er zijn wel medicijnen die zorgen dat je niet zo snel ziek wordt. De mogelijkheden om een hiv-infectie te behandelen zijn enorm verbeterd. Hoe eerder hiv wordt ontdekt, hoe beter het resultaat van de behandeling.

Ik heb risico gelopen, wat nu?

Heb je seksueel contact zonder condoom gehad met iemand met hiv, of is het condoom gescheurd? Of heb je je geprikt aan een besmette injectienaald? Dan loop je kans op een hiv-infectie. Neem zo snel mogelijk contact op met de GGD, je eigen huisarts of de centrale huisartsendienst Drenthe. Via een risico-inschatting wordt beoordeeld of je in aanmerking komt voor een PEP-behandeling.

Wat is een PEP-behandeling?

PEP staat voor Post Expositie Profylaxe. Een PEP-behandeling is een kuur met hiv-remmende medicijnen. Deze kuur kan worden gegeven na onveilig seksueel contact. Een PEP-behandeling wordt opgestart in het ziekenhuis, de behandeling duurt 1 maand.

Met een PEP-behandeling moet je binnen 72 uur na het seksuele contact beginnen. Als je op tijd begint en de medicijnen goed inneemt, kan een hiv-infectie worden voorkomen. Bespreek met een arts of een PEP-behandeling in jouw geval zinvol is.

Meer informatie en opstarten van een PEP-behandeling

Tijdens kantooruren: neem contact op met je eigen huisarts of bel met GGD Drenthe:
- werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur: 0592-306300 (vraag naar een sociaal verpleegkundige Soa/Sense).

Buiten kantooruren: als je in de provincie Drenthe woont, dan kun je contact opnemen met de centrale huisartsendienstdienst Drenthe (0900-112 0 112). Zij kunnen je, als dat nodig is, doorverwijzen naar het ziekenhuis en/of hiv behandelcentrum.