Inenting tegen kinkhoest zwangerschap

Bent u op 16 december 2019 22 weken of langer zwanger en woont u in de provincie Drenthe? Dan kunt u vanaf dan gratis een vaccinatie tegen kinkhoest halen bij GGD Drenthe of Icare JGZ. Wij noemen dit de 22-wekenprik. Waar u terecht kunt is afhankelijk van uw woonplaats. Door u te vaccineren is uw baby vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest.  Vanaf 16 december 2019 is de vaccinatie opgenomen in het Rijksvaccinatie-programma. Tot 16 december kunt u de vaccinatie op eigen kosten krijgen bij de GGD. 

Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby’s die nog niet zijn ingeënt

Jonge baby’s zijn de eerste twee maanden van hun leven nog niet beschermd tegen kinkhoest en juist voor deze groep is kinkhoest gevaarlijk. Marian Wijma, medewerker infectieziektebestrijding van GGD Drenthe, licht toe: “De antistoffen die de moeder aanmaakt na de vaccinatie  beschermen tegen kinkhoest . Ze komen via de navelstreng bij de baby terecht. De baby is dan direct vanaf de geboorte beschermd. Je geeft de moeder een prik om de baby te beschermen. Haalt de moeder de prik niet, dan heeft de baby een extra vaccinatie nodig om beschermd te zijn tegen kinkhoest. ”

Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken en is erg besmettelijk

Het wordt ook wel de '100 dagen hoest' genoemd. Jaarlijks worden er gemiddeld 170 baby’s met kinkhoest in het ziekenhuis opgenomen. Kinkhoest kan bij baby’s leiden tot longontsteking, ademnood, hersenschade en soms zelfs tot overlijden. 

Het vaccin is veilig voor moeder en kind

Daar is onderzoek naar gedaan. In andere landen krijgen vrouwen deze vaccinatie al veel langer. Onder andere in Engeland, België, Spanje en de Verenigde Staten. Wel kunt u bijwerkingen krijgen, net zoals bij andere inentingen. Bijvoorbeeld slaperigheid, hoofdpijn of pijn op de injectieplek.

Het vaccin is een combinatievaccin

Het is de dkt- (difterie, kinkhoest en tetanus) vaccinatie. Deze beschermt ook tegen difterie en tetanus. Er bestaat geen los vaccin tegen kinkhoest. 

Waar u de 22-wekenprik kunt halen, hangt af van uw woonplaats

  • Woont u in de gemeente Aa en Hunze, Tynaarlo, Meppel of Coevorden? Dan krijgt u de prik van Icare JGZ. Voor meer informatie  over locaties en inloopspreekuren kijk op www.icarejgz.nl/22wekenprik.nl.

  • Woont u in de gemeente Assen, Borger-Odoorn, Emmen, Hoogeveen, Midden-Drenthe, Noordenveld, Westerveld en De Wolden? Dan krijgt u de prik van GGD Drenthe in Assen, Emmen of Hoogeveen. U kunt hiervoor alleen telefonisch een afspraak maken via 088-246 0246

We verwachten de eerste weken extra drukte

Vanaf de startdatum 16 december 2019 kunnen alle zwangere vrouwen die 22 weken of langer zwanger zijn de gratis prik halen. Wij verwachten de eerste weken extra drukte. U kunt ervoor kiezen de prik wat later, bijvoorbeeld in januari, te halen als u op 16 december net 22 weken zwanger  bent.

Heeft u vragen?

U mag zelf kiezen of u de prik wilt. Heeft u vragen of twijfelt u? Neem gerust contact met ons op via 088-246 0246. Wij geven u graag antwoord en advies.