Inenting baarmoederhalskanker (HPV)

Alle meisjes krijgen in het jaar dat ze 13 worden een uitnodiging voor de inenting tegen baarmoederhalskanker (HPV). Deze inenting is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma.

Over de inenting

Meisjes krijgen in het jaar dat ze 13 worden een uitnodiging voor de HPV-prikken. De uitnodiging voor de eerste prik krijg je in de eerste helft van het jaar. In de tweede helft van het jaar volgt een uitnodiging voor de tweede prik. De inenting werkt het beste als je nog niet met het virus in aanraking bent gekomen. Je kunt besmet raken met het virus door seksueel contact. Huidcontact in de schaamstreek is voldoende, maar besmetting kan ook gebeuren via de huid van je handen en vingers. De inenting kun je het beste krijgen als je nog niet seksueel actief bent. Daarom worden meisjes op jonge leeftijd ingeƫnt.

Het vaccin

Voor meisjes onder de 15 jaar bestaat de HPV-vaccinatie uit twee prikken. Tussen de twee prikken zit een periode van 6 maanden. Je krijgt de vaccinaties in je bovenarm. De vaccinaties zijn gratis en niet verplicht.

Heb je vragen over de HPV-vaccinatie, neem dan contact met ons op via 088-2460246.