Consultatiebureau

GGD Drenthe voert de zorg uit voor kinderen van 0 tot 19 jaar in Assen, Borger-Odoorn, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Midden-Drenthe, Noordenveld en Westerveld. Hiermee verzorgt de GGD ook de zorg voor 0-4 jarige op de consultatiebureaus van deze gemeenten.

Op het consultatiebureau werken wij met de groeigids. Alle teksten uit de groeigids en meer vindt u op www.opvoeden.nl.

Waar vind ik het consultatiebureau?

Iedere gemeente in de provincie Drenthe heeft één of meer consultatiebureaus. De consultatie bureaus per gemeente vindt u hier.

Inloopspreekuren

Wilt u een keer vaker naar het consultatiebureau komen? Dan kunt u gebruik maken van het inloopspreekuur, bekijk deze pagina of bel met de GGD voor het inloopspreekuur op uw consultatiebureau. U kunt ook een afspraak maken voor een huisbezoek of een extra consult op het consultatiebureau.

Consultatiebureau

Op het consultatiebureau volgen wij de groei en gezondheid van kinderen tot 4 jaar. U kunt er ook terecht met  vragen over de gezondheid, de opvoeding of de groei van uw kind. U komt voor het eerst naar het consultatiebureau als uw kind ongeveer 1 maand oud is. U wordt hiervoor automatisch uitgenodigd.

Hielprik en gehoortest

In de eerste week na de geboorte wordt er een afspraak gemaakt voor een hielprik en gehoortest. Eén van onze medewerkers komt hiervoor bij u thuis. Tijdens dit huisbezoek krijgt u ook informatie over het consultatiebureau.

Mijn Kinddossier

De Jeugdgezondheidszorg van GGD Drenthe werkt met "Mijn Kinddossier". In dit ouderportaal vindt u informatie over de gezondheid, ontwikkeling, groei en opvoeding van uw kind tussen 0 tot 12 jaar. Het is ook de plek waar u gemakkelijk online uw afspraken met de Jeugdgezondheidszorg kunt inzien en wijzigen. Voor meer informatie kijkt u hier.

Hoe gaat een bezoek aan het consultatiebureau?

Een afspraak bij het consultatiebureau duurt ongeveer 20 minuten. Uw kind wordt gemeten en gewogen. Om dit nauwkeurig te doen, wordt dit zonder kleren gedaan. Daarom is het goed om 10 minuten eerder aanwezig te zijn. Dan heeft u tijd om uw kind uit te kleden. Na het meten en wegen wordt u opgeroepen voor uw afspraak bij de jeugdverpleegkundige of de jeugdarts.

Wat neem ik mee naar het consultatiebureau?

Het is praktisch als u een omslagdoek of badjas mee heeft voor uw kind en zo nodig een schone luier.

Vaccineren

In overleg met u kijkt de jeugdverpleegkundige of de jeugdarts aan welke zorg u en uw kind behoefte heeft. Het vaccineren tegen diverse ziektes is hier onderdeel van. 

Ogentest bij (3 en) 4 jaar

De 3 jaar ogentest wordt op indicatie gedaan. Bijvoorbeeld op verzoek van ouders, bij twijfels van onze professional of als er oogafwijkingen in de familie voorkomen. De ogentest op de leeftijd van 4 jaar wordt standaard gedaan. Deze test lukt vaak beter als u dit thuis van te voren al even oefent met uw kind. De beschrijving van de ogentest en de plaatjes die erbij horen, vindt u in Mijn Kinddossier.

Het laatste peuterconsult

Vlak voordat uw kind 4 jaar wordt, vindt het laatste peuterconsult plaats. Tijdens dit consult wordt de ogentest gedaan en wordt uw kind gevaccineerd. Het volgende contactmoment vindt plaats op de basisschool van uw kind.

Afspraak maken, wijzigen of afzeggen

Wilt u een afspraak maken, wijzigen of afzeggen? Neem dan contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.