Zikavirus

Het zikavirus is een virus dat de ziekte Zikakoorts veroorzaakt. Het virus wordt overgedragen door de Gelekoortsmug. Er zijn aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Het risico op een infectie met het zikavirus is in Zuid- en Midden - Amerika en de Cariben na de uitbraak van 2015-2016 sterk afgenomen. De kans dat je het virus daar oploopt is nu net zo groot als voor de uitbraak en vergelijkbaar met het risico in Afrika en Azië. Daar heerst het zikavirus al jaren, zonder dat het zich verspreidt naar andere landen. (augustus 2019)

Zwangerschap(swens) en zikavirus

Zwangere vrouwen zijn kwetsbaar voor infectieziekten en daarom moeten de risico’s van een reis altijd goed worden afwogen. Het risico om een zikavirusinfectie op te lopen is klein, maar niet nul. Indien een zwangere toch een zikavirusinfectie oploopt, is de kans dat haar kind daardoor aangeboren afwijkingen krijgt, zoals kleine hersenen, ongeveer 6%. Zikavirusinfectie is daarmee vergelijkbaar met andere  –wereldwijd voorkomende- infecties  die aangeboren afwijkingen kunnen veroorzaken, zoals infecties met het rode hond virus en CMV.

Wel of niet op reis?

Reizen naar de tropen blijft risicovol voor zwangeren, met name in het eerste en derde trimester. Zwangeren of vrouwen met een zwangerschapswens moeten zelf de afweging maken of zij een reis met een klein risico op zikavirus willen maken. Bent u zwanger of wilt u zwanger worden en wilt u binnenkort op reis naar een gebied waar Zika heerst? Bespreek dit dan met uw arts of met ons team reizigersadvisering. De uiteindelijke beslissing om wel of niet af te reizen, neemt u zelf. 

Wat kunt u doen om zikavirus te voorkomen?

Zikavirus wordt met name overgedragen door muggen. Het risico om zikavirus op te lopen is nu sterk afgenomen. Het risico kan nog verder verkleind worden door het toepassen van goede anti-muggenmaatregelen, zoals het slapen onder een geïmpregneerde klamboe en het gebruik van antimuggenspray. Ook is de kans op seksuele overdracht heel erg klein geworden, deze kans wordt nog kleiner door een condoom te gebruiken.

Wat zijn de verschijnselen van zikavirus?

Een infectie met het zikavirus verloopt waarschijnlijk in driekwart van de gevallen zonder symptomen. Krijgt iemand wel klachten dan lijkt dat griepachtig. Denk aan iets verhoogde temperatuur, spierpijn, malaise en hoofdpijn, maar het kan ook ergere klachten geven. Het lijkt dus heel erg op een dengue infectie.  De klachten kunnen 2-7 dagen duren. De tijd tussen besmet worden en ziek worden varieert van 3-12 dagen.