Tuberculose (TBC)

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie. De bekendste vorm is longtuberculose, maar TBC kan ook in andere organen voorkomen. Open tuberculose is besmettelijk, omdat mensen de bacterie gemakkelijk uit hun longen hoesten. Gesloten tuberculose is niet besmettelijk. Na besmetting wordt slechts tien tot vijftien procent van de mensen ziek.

Over tuberculose

Tuberculose, ook wel tbc genoemd, is een infectieziekte. De bacterie die tuberculose veroorzaakt is de tuberkelbacterie. Een infectie met deze bacterie kan ernstige ontstekingen veroorzaken. De ziekte kan overal in het lichaam voorkomen. De meest voorkomende vorm van tuberculose is longtuberculose. Als een tbc-patiënt niet of niet goed wordt behandeld, kan de ziekte dodelijk zijn. Tuberculose komt regelmatig voor in Nederland. Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 1000 nieuwe patiënten.

Geen tuberculose, wel besmet

Door inademing kunnen tuberkelbacteriën iemands lichaam binnenkomen. Op het moment dat de bacterie het lichaam is binnengekomen is iemand besmet met tbc. Er is dan nog geen sprake van tuberculose. Iemand die alleen is besmet met de tbc-bacterie merkt daar niets van en heeft ook geen klachten. De persoon is niet ziek en is ook niet besmettelijk voor de omgeving. Het lichaam maakt na een besmetting afweerstoffen aan.

Klachten van tuberculose

Wanneer het lichaam onvoldoende afweerstoffen aanmaakt, kunnen de bacteriën na enige tijd, of pas na jaren, tuberculose veroorzaken. De meest voorkomende klachten in het beginstadium van tuberculose zijn langdurig hoesten, vermoeidheid, koorts, nachtzweten en gebrek aan eetlust. In een later stadium kan iemand bloed ophoesten.

Besmettelijkheid longtuberculose

Longtuberculose is de meest voorkomende vorm van tuberculose. Als in het slijm uit de longen tuberkelbacteriën zitten, dan kunnen deze door hoesten en/of niezen in de lucht terechtkomen. Dit heet open tuberculose. Iemand met open tuberculose is besmettelijk voor andere personen in zijn omgeving. Personen die besmet kunnen worden zijn veelal mensen in de directe omgeving, bijvoorbeeld gezinsleden, familie, vrienden en collega's. Slechts 10% van de mensen die besmet is krijgt de ziekte tuberculose.

Hoesthygiëne

Door goede hoesthygiëne is de kans kleiner dat anderen in de omgeving tuberkelbacteriën inademen en worden besmet. Een goede hoesthygiëne betekent hoesten in een papieren zakdoek of met een afgewend gezicht tijdens het hoesten. Let er ook op dat u altijd goed uw handen wast. Lees meer informatie over handen wassen.

Behandeling

Tuberculose is in het algemeen goed te behandelen. Om longtuberculose te behandelen neemt een patiënt verschillende geneesmiddelen in voor ten minste 6 maanden. In die 6 maanden staat de patiënt onder controle van een arts van GGD Drenthe of een longarts van een ziekenhuis. Een sociaal verpleegkundige van GGD Drenthe begeleidt de patiënt.

Contactonderzoek en bronopsporing

GGD Drenthe brengt alle contacten van een tuberculose patiënt in kaart. De sociaal verpleegkundige van de GGD stelt dan samen met de patiënt een lijst op van mensen uit de omgeving van de tbc-patiënt. Deze mensen worden door de GGD opgeroepen en onderzocht om na te gaan of ze besmet of ziek zijn. Dit heet een contactonderzoek. Het contactonderzoek is noodzakelijk om verdere verspreiding van tuberculose te voorkomen. Het contactonderzoek bestaat uit een huidtest (Mantoux) en/of een longfoto. Soms vindt er een bloedonderzoek (IGRA) plaats. Naast het contactonderzoek wil GGD Drenthe achterhalen door wie een tbc-patiënt is besmet. Dit heet bronopsporing.