Gehoorschade bij jongeren door te harde muziek

Elk jaar komen er duizenden jongeren bij met blijvende gehoorschade door te harde muziek. Dit komt voornamelijk door het verkeerd gebruik van MP3-spelers, andere audioapparaten, of in discotheken/festivals bij het uitgaan. Waarschijnlijk is dit een onderschatting, want het is gebleken dat van de jongeren van 10% van de jongeren van 13-15 jaar meetbare gehoor- schade heeft opgelopen. En 100.000 jongeren tussen 15 en 25 jaar hebben een gehoorverlies zo ernstig dat ze in sociale omgang gehandicapt zijn.

Bij hoeveel decibel treedt schade aan het gehoor op? 
Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel en harder kunnen het gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang er naar geluisterd wordt.  Bij een geluid van 80 decibel kan 8 uur per dag (of 40 uur per week) ‘veilig’ geluisterd worden. Iedere 3 decibel erbij is een verdubbeling van het geluid en een halvering van de tijd dat veilig naar muziek geluisterd kan worden. Daardoor kan bij 83 decibel nog maar 4 uur per dag (of 20 uur per week) veilig geluisterd worden en is bij 86 decibel dat nog maar 2 uur per dag (of 10 uur per week). Geluid van 103 decibel kan je gehoor in minder dan 5 minuten beschadigen.

Hoe weet ik of ik gehoorschade heb?
De meeste mensen ervaren tijdelijk gehoorverlies na blootstelling aan te hard geluid. Ook kan een tijd een piep in het oor of oorsuizen optreden. Dit kan al na één bezoek aan een discotheek of een muziekevenement. Wanneer de blootstelling te vaak of te lang is, kunnen de symptomen blijvend zijn. Het gaat dan vaak om klachten als oorsuizingen, het horen van pieptonen, overgevoeligheid voor dagelijkse geluiden of gehoorverlies. 

Meer informatie
www.hoorstichting.nl voor meer achtergrondinformatie
www.gooutplugin.nl speciaal voor jongeren
www.oorcheck.nl voor het testen van je gehoor