Scabiës

Schurft is een besmettelijke huidziekte die wordt veroorzaakt door schurftmijt. Schurft wordt ook wel scabiës genoemd. Om verdere besmetting te voorkomen is het belangrijk om maatregelen te nemen. Bij een uitbraak adviseert GGD Drenthe over hygiënische maatregelen, het vaststellen van de behandelgroep, de soort behandeling en het behandelschema inclusief nazorg. Op verzoek geven we voorlichting aan medewerkers en bewoners.

Uitbraak van scabiës in een zorginstelling

Een zorginstelling is een gunstige omgeving voor de verspreiding van scabiës omdat er veel lichamelijk contact mogelijk is. Scabiës is geen ernstig gezondheidsprobleem, het is vooral hinderlijk vanwege de jeuk. De emotionele belasting is echter hoog; het idee beestjes te hebben en besmettelijk te zijn voor de omgeving geeft vaak reden tot onrust en bezorgdheid. 

Behandeling en maatregelen

We hebben een aandachtspuntenkaart ontwikkeld waarop de verschillende stappen en maatregelen zijn omschreven bij een uitbraak van scabiës. Download hier de aandachtspuntenkaart.

De behandeling bestaat uit medicatie in combinatie met was- en luchtvoorschriften. Onderstaande behandelinstructies zijn een aanvulling op overige informatie zoals de bijsluiter van de medicatie.

• Behandelinstructie crème permetrine 5% (Loxazol)
• Behandelinstructie smeersel Benzylbenzoaat 25%
• Behandelinstructie tabletten Ivermectine (Stromectol)

Voor een effectieve behandeling moeten alle mensen met wie de scabiëspatiënt in de zes weken voor het ontstaan van de klachten langdurig direct lichamelijk contact heeft gehad, op dezelfde dag worden behandeld. Denk aan de partner, gezinsgenoten en degenen die verzorgende handelingen hebben uitgevoerd. Deze mensen hoeven geen klachten te hebben.

Meer informatie en contact

Meer informatie over een scabiësuitbraak in een zorginstelling vindt u in dit document van het RIVM.

Voor advies neemt u contact op met ons team Infectieziekten via 0592 - 306 300 of infectieziekten@ggddrenthe.nl