NORO-virus

Infecties met norovirus, in de volksmond buikgriep genoemd, worden het hele jaar door gezien, met een piek in de wintermaanden. Bijzonder aan het norovirus is dat het vaak voor uitbraken binnen instellingen zorgt, omdat het erg besmettelijk is. Het norovirus veroorzaakt een ontsteking van de maag en de darmen. Klachten zijn vooral braken en diarree. Het norovirus komt via de mond binnen en wordt meestal overgebracht via handen die niet goed zijn gewassen.

Adviezen voor zorginstellingen bij een uitbraak van het norovirus:

  • Meldt een uitbraak van diarree bij GGD Drenthe, wij kunnen u dan ondersteunen in diagnostiek, advies en voorlichting over de bestrijdingsmaatregelen.
  • Download de Leaflet ‘Norovirus maatregelen in zorginstellingen’ bij een uitbraak van het norovirus en volg deze hygienemaatregelen op.
  • Laat uw zorgmedewerkers regelmatig de film ‘norovirus voor zorgpersoneel’ zien. De film is een goed middel om uw medewerkers, bijvoorbeeld tijdens de dagelijkse overdracht momenten, te informeren over de te nemen hygiënemaatregelen bij een uitbraak van het norovirus.
  • Download het ‘deurbriefje buikgriep zorginstellingen’. U kunt dit in kleur uitprinten en bij u in de instelling ophangen om ook bezoekers te wijzen op hygiënemaatregelen.
  • Download de extra informatie over buikgriep voor bewoners, familieleden en ander direct betrokkenen.

Wat doet het team Infectieziekten

Bij melding van diarree kan de GGD in een vroeg stadium onderzoeken waardoor de aandoening wordt veroorzaakt en of maatregelen genomen moeten worden om verspreiding van de ziekte tegen te gaan.  Door te melden kunnen wij u en uw collega’s tijdig adviseren over maatregelen om verdere verspreiding van de ziekte, - zowel binnen als buiten de instelling-, tegen te gaan. Ook kunnen wij u voorzien van informatie voor patiënten, personeel en anderen.