Nieuwsbericht

Ontwikkelingen COVID-19 in Drenthe (weekoverzicht t/m 21 november)

dinsdag 23 november 2021

Het aantal Drentse inwoners met een positieve testuitslag is de afgelopen week verder gestegen. Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt. De vaccins beschermen nog steeds heel goed tegen ziekenhuisopnames. Veruit het grootste deel van de opnames betreft ongevaccineerde mensen of mensen met onderliggend lijden. Terwijl maar een klein deel van alle Nederlanders niet gevaccineerd is. De verspreiding van het virus is heel groot. Daarom is het juist nu zo belangrijk om je aan de maatregelen te houden.

Aantal vaccinaties
Prikken zonder afspraak is mogelijk op alle locaties in Drenthe. Check hiervoor eerst de actuele openingstijden op drenthevaccineert.nl/locaties.  

 • 379.772 inwoners uit Drenthe van 12 jaar of ouder hebben minimaal één vaccinatie ontvangen van een GGD of van een andere instantie (85,8%). (bron: RIVM)
 • 83% van alle 12-plussers in Drenthe is volledig gevaccineerd. (bron: RIVM)
 • In totaal, van 6 januari tot en met 21 november, zette GGD Drenthe 589.271 vaccinaties.

Waarom vaccineren?
Ieder heeft zijn persoonlijke redenen. Bijvoorbeeld:

 • Vaccineren zorgt ervoor dat je niet of veel minder ziek wordt door corona (wat ziekenhuisopnames helpt voorkomen).
 • Vaccinatie draagt bij aan de groepsimmuniteit. Wanneer veel mensen in een groep immuun zijn, verspreidt het virus zich minder snel.
 • Hierdoor worden maatregelen om het virus in te dammen eerder overbodig.

Meer voorbeelden en informatie om je eigen keuze te maken vind je bijvoorbeeld op de site van TNO en het RadboudUMC: coronavaccinatie-keuzehulp.nl


Aantal positieve testuitslagen 

 • In Drenthe ontvingen in de afgelopen week 2.938 inwoners een positieve testuitslag (stijging van 37,5%).
 • In de 0-9 jarigen groep zien we relatief de hoogste stijging van positieve testen, verder valt op dat in de 20-49 jarigen leeftijdsgroep een kleine daling in het aantal positieve testen te zien is. Bij alle overige leeftijdsgroepen zien we een lichte stijging in het aantal positieve testen. Bekijk de grafiek
 • In Nederland en in de omliggende regio’s zien we ook een stijging van het aantal positieve testen. Ten opzichte van Nederland en de omliggende regio’s is het aantal positief geteste inwoners per 100.000 inwoners in Drenthe lager.
 • Het reproductiegetal in Nederland is 1,26 (waarde van 4 november). Bij een reproductiegetal hoger dan 1, stijgt het aantal besmettingen. In dit geval wil een reproductiegetal van 1,26 zeggen dat 100 mensen met corona 126 andere mensen besmetten. 

 

Ziekenhuisopnames
Het RIVM gaf op 18 november een update over de bescherming van de coronavaccins tegen ziekenhuisopnames en IC (Intensive Care) opnames. Over de laatste acht weken bleek deze 92% tegen ziekenhuis- en 96% tegen IC-opnames. Hij blijkt wat lager bij mensen van 70 jaar of ouder dan in andere leeftijdsgroepen. Mensen van 60 jaar en ouder kunnen de komende periode een boosterprik krijgen om de bescherming te versterken.

 • Het aantal ziekenhuisopnames van Drentse inwoners met COVID-19 is gestegen van gemiddeld 4 opnames per dag, naar gemiddeld 5 opnames per dag (het gaat om het zevendaagsgemiddelde).
 • Op 22 november lagen er 29 patiënten met COVID-19 in een Drents ziekenhuis, waarvan 10 op een IC bed. Dit kunnen ook patiënten zijn die buiten Drenthe wonen (bron: Acute Zorg Netwerk Noord Nederland.  

 

Aantal testen
Door de grote drukte kan het voorkomen dat testen zonder afspraak (tussen 11.00 en 15.00 uur) niet altijd meer mogelijk is in Drenthe. Lees meer in dit nieuwsbericht.
Bij de testlocaties krijg je altijd een PCR-test. De uitslag volgt uiterlijk binnen 48 uur (maar eigenlijk altijd de volgende dag). Je krijgt hiervan automatisch bericht, ook voor je kind. Heb je geen DigiD of wil je telefonisch de uitslag horen, dan duurt het vaak wat langer.

 • In de afgelopen week hebben meer inwoners uit Drenthe zich laten testen dan in de voorgaande week (het verschil is + 8,2%).
 • De stijging in het aantal testen zien we met name in de leeftijdsgroepen 0-20 jaar.
 • In de afgelopen week was het vindpercentage (het aandeel positieve testuitslagen van de GGD-testen) nagenoeg gelijk (12,1%) aan die van vorige week (11,8%).  

Laat je bij klachten altijd testen door de GGD
Zelftesten zijn alleen om te testen zonder klachten, bijvoorbeeld als je extra voorzichtig wilt zijn voordat je mensen ontmoet of terugkomt van vakantie. Geef een positieve zelftestuitslag altijd door aan de GGD. Dat kan 7 dagen per week via 0592-709709 (8-17.00u). Het advies is om dan ook gelijk een (her)testafspraak te maken bij een GGD. Een zelftestuitslag is minder betrouwbaar, ook als die positief is.