Nieuwsbericht

Ontwikkelingen COVID-19 in Drenthe (weekoverzicht 4 juli t/m 12 juli)

dinsdag 13 juli 2021
coronacijfers 12 juli 2021

Het aantal mensen met een positieve testuitslag in Drenthe stijgt erg snel: van 52 naar 590 in de afgelopen week. Landelijk is dit aantal verzesvoudigd (week van 7 juli t/m 13 juli t.o.v. de week ervoor) en is het vindpercentage, exclusief testen voor reizen 15,9% (dat zijn bijna 16 per 100 GGD-testen). Ook al zijn er nu ongeveer 18 miljoen vaccinaties gezet, veel mensen zijn nog niet of niet volledig gevaccineerd. Het is en blijft daarom belangrijk om je aan de maatregelen te houden. Ook als je gevaccineerd bent.

In de zomervakantieperiode is ons weekoverzicht minder uitgebreid dan je van ons gewend bent. Bekijk de links onderaan dit bericht voor meer uitgebreide cijferoverzichten.

Aantal vaccinaties 
Vaccineren zorgt ervoor dat je niet of veel minder ziek wordt door corona (wat ziekenhuisopnames helpt voorkomen). Naast GGD’en, vaccineren ook ziekenhuizen, langdurige zorginstellingen en huisartsen.

  • Tot nu toe zijn in totaal door GGD’en 281.555 Drentse inwoners gevaccineerd. 
  • In totaal, van 6 januari tot en met 12 juli, zette GGD Drenthe er 441.632.

·        Inmiddels kunnen ook kinderen vanaf 12 jaar een coronavaccinatie-afspraak maken. Meer informatie hierover staat op de site van GGD GHOR Nederland.    

Aantal positieve testuitslagen 
Het verloop van het aantal positieve testen in Drenthe, de omliggende regio’s en landelijk van de afgelopen week is samengevoegd in deze grafiek. 

·        Het aantal mensen met een positieve testuitslag stijgt erg snel. Het aantal positieve testuitslagen was afgelopen week 590 (de week ervoor 52). 

Ziekenhuisopnames 
In de periode van 5 - 11 juli zijn er geen inwoners uit Drenthe met COVID opgenomen in het ziekenhuis.

Testen 
Bij de GGD-testlocaties krijg je altijd een PCR-test. GGD Drenthe is per 1 juli gestopt met de snelle antigeentesten. De uitslag volgt het snelst met DigiD. Je krijgt automatisch bericht, ook voor je kind. Heb je geen DigiD of wil je telefonisch de uitslag horen, dan duurt het vaak wat langer. 

  • In de afgelopen week hebben 7536 Drentse inwoners zich laten testen (dit is exclusief het testen voor je reis). Vorige week was dit 2796

Laat je bij klachten altijd testen door de GGD. Zelftesten zijn alleen om te testen zonder klachten, bijvoorbeeld als je extra voorzichtig wilt zijn voordat je naar kantoor gaat of mensen ontmoet. Of als je terugkomt van vakantie en in Nederland weer mensen gaat zien.

Het resultaat van een zelftest (ook een positieve uitslag) is minder betrouwbaar dan van een test in de teststraat. Neem je verantwoordelijkheid en blijf je aan de basisregels houden. En geef een positieve testuitslag altijd door aan de GGD. Maak hiervoor bij voorkeur een (her)testafspraak via 0800-1202 (8-20.00u) of bel met 0592-709709 (8-17.00u). Dat kan 7 dagen per week.   

Zie ook: