Nieuwsbericht

Ontwikkelingen COVID-19 in Drenthe (weekoverzicht 31 mei t/m 6 juni)

dinsdag 08 juni 2021

De daling van het aantal meldingen van positief geteste inwoners met corona, het aantal ziekenhuisopnames en het aantal IC intensive care opnames zet door. Er is duidelijk een positieve trend. De basismaatregelen, je laten vaccineren en je laten testen bij klachten blijven belangrijk om deze trend voort te zetten.

Aantal vaccinaties 
Vaccineren zorgt ervoor dat je niet of veel minder ziek wordt door corona (wat ziekenhuisopnames helpt voorkomen). Naast GGD’en, vaccineren ook ziekenhuizen, langdurige zorginstellingen en huisartsen.   

 • Tot nu toe zijn in totaal door GGD’en 276.393 vaccinaties gezet bij 182.446 Drentse inwoners. 
 • De afgelopen week zijn er 34.540 vaccinaties gezet door GGD Drenthe. 
 • In totaal, van 6 januari tot en met 6 juni, zette GGD Drenthe er 265.198. 

In welke volgorde en met welk vaccin inwoners gevaccineerd worden, wordt landelijk bepaald. Die informatie is te vinden op de website van Rijksoverheid. Je krijgt automatisch een uitnodiging, zodra je in aanmerking komt. 

Aantal positieve testuitslagen 

Het verloop van het aantal positieve testen in Drenthe, de omliggende regio’s en landelijk van de afgelopen week is samengevoegd in een grafiek

 •  Het aantal positieve testuitslagen was met 376 weer lager dan de afgelopen week (465). Dit is 19% minder.
 • Het gemiddeld aantal besmettingen per 100.000 inwoners in Drenthe is de afgelopen week gedaald naar 76 (vorige week 94).
 • Bij inwoners ouder dan 20 jaar zien we in de afgelopen week een afname van het aantal positieve testen ten opzichte van de voorgaande week. Alleen bij kinderen tot 10 jaar zien we een stijging in Drenthe.
 • Bekijk deze grafiek met het verloop van het relatieve aantal besmettingen per leeftijdsgroep in de afgelopen weken. 

Ziekenhuisopnames 

 • De druk op de IC-capaciteit van de ziekenhuizen neemt gestaag af.  
 • Op 1 juni lagen 6 patiënten op de verpleegafdeling (vorige week 8). 
 • Het aantal patiënten op de IC was 4 (vorige week 5). 

Testen 

Bij GGD Drenthe krijg je in principe standaard een antigeentest en in sommige gevallen (en op verzoek) een PCR-test. Beide testen zijn altijd gratis bij de GGD.

Je kunt in Drenthe snel terecht voor een betrouwbare test en de uitslag volgt snel (het snelst met DigiD). Bij een antigeentest vaak binnen 2 uur en bij een PCR-test binnen 24 uur. Je krijgt automatisch bericht, ook voor je kind. Heb je geen DigiD of wil je telefonisch de uitslag horen, dan duurt het vaak wat langer. 

Bel alléén 0592-709709 wanneer je uitslag er na 4 (antigeen) of 48 uur (PCR) nog niet is. 

 • In de afgelopen week hebben 7.967 Drentse inwoners zich laten testen. Vorige week was dit 6.853. We zien vooral een toename van het aantal testen onder kinderen (tot 19 jaar).
 • Van alle testen die GGD Drenthe doet, was de afgelopen week 5,3% positief (vorige week 7,6%).

Laat je bij klachten altijd testen door de GGD. Zelftesten zijn alleen om te testen zonder klachten, bijvoorbeeld als thuiswerken geen optie is en je wel extra voorzichtig wilt zijn. Het resultaat van een zelftest is minder betrouwbaar dan van een test in de teststraat. Neem je verantwoordelijkheid en blijf je aan de basisregels houden. En geef een positieve testuitslag altijd door aan de GGD. Maak hiervoor bij voorkeur een (her)testafspraak via 0800-1202 (8-20.00u) of bel met 0592-709709 (8-17.00u). Dat kan 7 dagen per week.   

Zie ook: