Nieuwsbericht

Vanaf 4 mei start tweede AstraZeneca vaccinatie voor alle leeftijden

donderdag 29 april 2021

Alle mensen die een eerste prik met AstraZeneca hebben gehad, krijgen ook hun tweede prik met AstraZeneca. Het geboortejaar maakt hierbij niet uit. De zeldzame bijwerkingen die eerder bekend werden, kwamen juist voor na een eerste prik, niet na een tweede. De tweede prik is wél heel belangrijk voor goede bescherming. Alle tweede vaccinatieafspraken gaan dus door. Bij GGD Drenthe starten deze dinsdag 4 mei.

Twee prikken voor goede bescherming 

Het AstraZeneca-vaccin bestaat uit twee prikkenDe Gezondheidsraad adviseert om de tweede prik in de 12e week na de eerste prik te geven. Een tweede prik is nodig voor een goede bescherming tegen het coronavirus. AstraZeneca is na twee prikken 60-80% effectief in het voorkomen van ziekte door het coronavirus.  

RIVMDit betekent dat er in een groep gevaccineerde mensen 60-80% minder mensen coronaklachten krijgen dan in een (even grote) groep mensen die niet gevaccineerd zijn. Onder gevaccineerde mensen zijn er daarnaast 90% minder ziekenhuisopnames dan onder ongevaccineerde mensen. 

 

Geen data van zeer zeldzame bijwerkingen na tweede prik 

Op 2 april werd het vaccineren met AstraZeneca van mensen geboren in 1961 of later stilgelegd. Het vaccin is veilig als eerste en tweede vaccinatie voor mensen geboren in of voor 1960, en als tweede vaccinatie voor alle leeftijdsgroepenEr is alleen data van de zeer zeldzame bijwerking - een combinatie van stolselvorming (trombose) met een tekort aan bloedplaatjes (trombocytopenie) - na een eerste prik. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen beantwoordt veel gestelde vragen over de zeldzame bijwerkingen 

 

Voor je eerste vaccinatie corona gehad? 

Heb je in de 6 maanden vóór je eerste vaccinatie corona doorgemaakt? Dan is één prik meestal wel voldoende. Heb je nog wel een tweede afspraak staan, dan kun je die via het afsprakennummer annuleren. Het RIVM geeft meer informatie over dit 1-prik-beleid.