Nieuwsbericht

Zelf testen? Blijf alert

dinsdag 13 april 2021

Als je géén klachten hebt, kan een coronatest die je thuis kunt doen, soms nuttig zijn. Als extra zekerheid, bijvoorbeeld als je niet thuis kunt werken. Je kunt immers al twee dagen voordat je klachten krijgt besmettelijk zijn voor anderen. En ook wanneer je altijd 1,5 meter afstand houdt kun je soms besmet raken.

Waarom is een zelftest alleen voor testen zonder klachten? 
Wanneer je klachten hebt, is de kans dat je corona hebt groter dan wanneer je geen klachten hebt. Juist dan is het dus belangrijk dat je de meest betrouwbare test krijgt. Zelftesten zijn minder gevoelig dan een test bij de GGD. Bij de GGD doet een professional de afname in keel én neus en is de analysemethode uitgebreider. Verder kun je bij GGD Drenthe meestal dezelfde dag nog terecht en volgt de uitslag snel.  

Wat betekent een negatieve uitslag van een zelftest? 
Ook al heb je een negatieve uitslag, dat betekent niet met zekerheid dat je geen corona hebt. Houd je daarom altijd aan de basismaatregelen, zoals 1,5 meter afstand en vaak handen wassen. Ook na een negatieve testuitslag. Dit is altijd een momentopname. Je kunt bijvoorbeeld een paar dagen later alsnog positief testen.  

Wat betekent een positieve uitslag van een zelftest?
Ook een positieve testuitslag is bij een zelftest niet 100% betrouwbaar. Heb je een positieve uitslag? Blijf thuis, ga in isolatie en maak zo snel mogelijk een afspraak voor een hertest. Dat kan via 0800-1202 (8-20.00u) en coronatest.nl (met DigiD). Zo kan de GGD ook bron- en contactopsporing opstarten, worden je contacten goed geïnformeerd én weet je zeker dat je niet onnodig in isolatie gaat. Heb je hier vragen over, mail ons dan via contactonderzoekcorona@ggddrenthe.nl.  

Gebruik alleen goedgekeurde zelftesten 
Lees hierover meer op Rijksoverheid.