Nieuwsbericht

Wat moet ik weten over vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin?

vrijdag 09 april 2021

Mensen geboren in 1960 of eerder kunnen veilig een prik met AstraZeneca blijven krijgen. Mensen geboren in 1961 of later krijgen een ander vaccin.

Het kabinet volgt hiermee het advies van de Gezondheidsraad
Die stelt dat dit veilig kan omdat risico’s op gezondheidsschade door corona bij 60-plussers veel groter is dan het risico op de gemelde zeer zeldzame bijwerkingen van ernstige trombose met een laag aantal bloedplaatjes. Ook worden de bijwerkingen tot op heden vooral gezien bij mensen geboren in 1961 of later.

Tweede prik gaat wel voor iedereen door
De Gezondheidsraad adviseert ook dat wie al een eerste keer geprikt is met AstraZeneca, zoals gepland de tweede prik kan halen. Wereldwijd is geen enkel geval gemeld van ernstige bijwerkingen na een tweede prik met AstraZeneca. De gemelde zeer zeldzame bijwerkingen doen zich binnen twee weken na de eerste prik al voor.

Lees het volledige bericht inclusief veel gestelde vragen en antwoorden op rijksoverheid.nl

Welke groepen krijgen een ander vaccin?
Voor een aantal groepen betekent het advies van de Gezondheidsraad dat zij met een ander vaccin geprikt zullen worden. Het RIVM zal komende week per groep bezien hoe ze deze aanpassing kunnen doorvoeren. Lees in dit bericht op rijksoverheid.nl om welke groepen het gaat.

Wat betekent het voor de afspraken bij GGD Drenthe?

  • Zorgmedewerkers geboren tussen 1956 en 1960 die al een eerste vaccinatieafspraak hadden staan krijgen een nieuwe vaccinatieafspraak. De oude wordt afgezegd. Het gaat hierbij in heel Drenthe om ca. 80 mensen. Om versnippering en verspilling van vaccins te voorkomen, worden deze zoveel mogelijk op één dag gepland. In Drenthe kan dat snel, op maandag 12 april in Emmen. Deze mensen krijgen zaterdag vanuit landelijk een sms met de uitnodiging om een nieuwe eerste vaccinatieafspraak te maken.
  • Alle afspraken (alle leeftijden) voor een tweede vaccinatieafspraak met AstraZeneca blijven staan. Wereldwijd is geen enkel geval gemeld van ernstige bijwerkingen na een tweede prik met AstraZeneca.

Het vaccineren door huisartsen van mensen geboren tussen 1956 en 1960 is niet gestopt en gaat ook nu door
De Gezondheidsraad stelt dat het risico op gezondheidsschade als gevolg van COVID-19 bij 60-plussers vele malen groter is dan het risico op de zeer zeldzame gemelde bijwerking van ernstige trombose met een laag aantal bloedplaatjes. Ook worden de bijwerkingen tot op heden vooral gezien bij mensen onder de 60 jaar.

Het is door schaarste van de vaccins niet mogelijk om voor een ander vaccin te kiezen. Als iemand die nu in aanmerking komt niet gevaccineerd wil worden met AstraZeneca is er op dit moment geen alternatief. Wanneer iemand dan alsnog gevaccineerd kan worden is op dit moment niet bekend. Wij hebben hier als GGD (maar ook de huisartsen), geen invloed op. 

Wil je meer weten over het risico op trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes?
De meest uitgebreide informatie hierover vind je op de website van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.