Nieuwsbericht

Testafnamemethode voor kinderen wordt landelijk aangepast

vrijdag 26 maart 2021

Bij de heropening van scholen in februari en maart is het testbeleid voor kinderen aangescherpt. Zo ontdekken we besmettingen snel en kunnen we verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk voorkomen. Testen bij klachten en testen wanneer een klasgenoot of leerkracht positief testte is dus heel belangrijk. Voor kinderen is het toch soms ook best spannend en onprettig, waardoor zij dit niet willen. Na onderzoek wordt de testmethode voor kinderen tot en met 12 jaar nu landelijk aangepast, wat deze drempel mogelijk wat kan verlagen.

Nieuwe landelijke werkwijze: minder diep in de neus 

De testafname gaat op dezelfde manier als voorheen, alleen dan minder diep. Ook de wattenstaafjes zijn hetzelfde. Het wattenstaafje gaat 1-2 cm diep (afhankelijk van de leeftijd van het kind) de neus in (voorheen 4-7 cm) en wordt vervolgens een paar keer rondgedraaid. Dat gaat heel snel. De afname in de keel blijft hetzelfde. 

 

Bestaande optie in Drenthe blijft ook: als het niet gaat, alleen keelafname

Als neusafname niet gaat of kinderen dit heel eng vinden, doen we in Drenthe op dit moment al alleen de keelafname en niet de neus. Dat maakt de test wel minder betrouwbaar. Daarom gebruikt GGD Drenthe altijd de meest gevoelige test (PCR) bij kinderen t/m 12 jaar. De snelle antigeentest is hiervoor niet geschikt.  

 

Aandacht van kindvriendelijke medewerkers telt het meest 

Ongeacht de diepte van de testafname blijven nog steeds de tijd en aandacht die aan het testen van een kind besteed wordt, het allerbelangrijkst. We stellen kinderen gerust en leggen uit wat er gaat gebeuren (en testen bijvoorbeeld de knuffel eerst, als die mee is). Zowel de diepe als minder diepe testafname in de neus zijn niet pijnlijk en in een paar tellen voorbij. 

 

Filmpjes over testen, voor kinderen 

Bekijk hoe de huidige testafname in zijn werk gaat in dit filmpje van GGD GHOR Nederland in samenwerking met de Branchevereniging kinderopvang. En bereid je kind voor op de testafname met deze animatie die het RIVM voor kinderen heeft ontwikkeld. 

 

Toch liever niet testen? 

Je kunt er voor kiezen je kind niet te laten testen. Dit is nooit verplicht. Test je niet? Voorkom dan wel dat anderen besmet raken.   

  • Heeft je kind klachten?  Dan mag het pas weer naar de kinderopvang of basisschool als het 24 uur volledig klachtenvrij is. Blijven de milde klachten aanhouden? Dan mag je kind na 7 dagen thuisblijven ook weer naar school of opvang. 

Voor kinderen vanaf de middelbare school geldt hetzelfde als voor volwassenen: heb je klachten dan blijf je minimaal 7 dagen thuis én tot je 24 uur klachtenvrij bent.  

  • Zit je kind in quarantaine?  Ben je een nauw contact (volwassen of kind) van iemand met corona? Dan ga je 10 dagen in quarantaine. De GGD vertelt je tot wanneer.  

Krijgt je kind geen klachten? Dan blijft het de volledige 10 dagen in quarantaine. Alleen wanneer je op of na dag 5 een negatieve testuitslag hebt, kan de quarantaine eerder stoppen.  

Krijgt je kind wel klachten? Volg dan de leefregels die gelden voor iemand met corona. Bel met ons voor een persoonlijk advies: 0592-709709 (7 dagen per week, 8-17:00u).  

 

Meer informatie? 

Kijk op onze themapagina voor ouders.  

Lees meer over het onderzoek naar de aanpassing van de testmethode op de website van GGD GHOR Nederland.