Nieuwsbericht

GGD-en vaccineren volgende week weer met Astra Zeneca

vrijdag 19 maart 2021

Het ministerie van VWS beëindigt de tijdelijke pauze van het vaccineren met AstraZeneca. Dit volgt na het advies van het Europees Medicijnagentschap (EMA) en de Nederlandse Medicijnautoriteit CGB. De GGD’en gaan daarom AstraZeneca weer gebruiken vanaf volgende week.

Bekijk het gehele bericht van GGD GHOR

Zorgmedewerkers
De 43.000 zorgmedewerkers die in de afgelopen week niet konden komen vanwege de opschorting van AstraZeneca, krijgen een SMS dit weekend. Hierin staat hoe zij een nieuwe afspraak kunnen maken.  

Advies Europees Medicijnagentschap 
EMA bevestigde gisteren dat het vaccin van AstraZeneca veilig en effectief is. De voordelen in de vorm van bescherming tegen het coronavirus zijn veel groter, dan de risico’s. Uit meldingen van andere Europese landen blijkt dat er een mogelijke link is met het vaccin als het gaat over ernstige, zeer zeldzame verschijnselen van stolselvorming in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes. De kans dat mensen hierdoor getroffen worden is echter ‘extreem klein’, aldus EMA. De bijsluiter van het AstraZeneca-vaccin zal worden aangepast.

Vóór alles geldt: AstraZeneca is een vaccin dat voor gebruik in Nederland is goedgekeurd. We kunnen het gebruiken om onszelf en anderen te beschermen tegen de ernstige gevolgen die covid-19 ons kan geven.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Waarom wordt niet per direct begonnen met vaccineren met AstraZeneca?
Alle afspraken met zorgmedewerkers die waren geannuleerd, plannen we eerst in. Deze zorgmedewerkers worden vanaf dit weekend per sms geïnformeerd. Om de herstart op een goede manier te laten verlopen kan er vanaf volgende week weer worden gevaccineerd.

Waarom moeten de medewerkers nu weer opnieuw een afspraak maken?
Er was geen andere mogelijkheid dan alle afspraken tot 28 maart af te zeggen. Nieuwe afspraken maken was niet mogelijk. Er was onduidelijk over wanneer de vaccinaties alsnog konden worden gegeven. Nu dat duidelijk is en AstraZeneca weer gebruikt kan worden, is het opnieuw inplannen mogelijk.

Waarom belt GGD deze zorgmedewerkers niet voor een nieuwe afspraak?
Daarvoor zouden de callcentrum medewerkers in het bezit moeten zijn van de BSN nummers van de medewerkers. Om privacy-redenen hebben de call centrum medewerkers deze niet. Daarom bellen zorgmedewerkers ons.

Ik krijg of kreeg een AstraZeneca-prik. Wat moet ik weten over de hervatting van de vaccinatie? 
Bekijk het artikel op Rijksoverheid.

Ik wil geen AstraZeneca vaccinatie, wat zijn de mogelijkheden?
Wil je nu nog even geen AstraZeneca vaccin en heb je bedenktijd nodig, dan kun je nu de afspraak uitstellen en later een afspraak maken voor een prik met AstraZeneca. Die uitnodiging blijft geldig.

Wil je geen AstraZeneca, maar een ander vaccin, dan wordt het helaas achteraan in de rij aansluiten en duurt het langer voordat je aan de beurt bent.