Nieuwsbericht

Wanneer en waar krijg je een sneltest bij GGD Drenthe?

dinsdag 30 maart 2021

Wat is het verschil tussen de twee testen die de GGD momenteel gebruikt, op welke locaties kun je een sneltest krijgen en wanneer is een PCR-test noodzakelijk?

De PCR- en de antigeentest analyseren verschillende dingen

  • De PCR-test kijkt naar het genetisch materiaal in het monster. De PCR-test is zo gevoelig dat deze bij de aanwezigheid van enkele virusdeeltjes al een positieve uitslag geeft. De uitslag van een PCR-test is er momenteel vaak binnen 24 uur. Het kan tot 48 uur duren voordat de uitslag er is. Bel alleen met 0592 - 709709 als je na 48 uur geen uitslag hebt ontvangen. 
  • De antigeentest (ook wel 'sneltest' genoemd) kijkt naar de eiwitten in het virus. De antigeentest geeft pas bij veel meer virusdeeltjes een positieve uitslag op het coronavirus. Omdat GGD Drenthe het afgenomen monster direct na de afname zelf analyseert, kun je bij een antigeentest binnen twee uur. Het kan uiterlijk tot 4 uur duren voordat de uitslag er is. Bel alleen met 0592 - 709709 als je na 4 uur geen uitslag hebt ontvangen. 

De antigeentest alleen bij TVC Assen (De Haar) TVC Emmen en Meppel
De PCR-test wordt bij al onze testlocaties ingezet. De antigeentest is bij GGD Drenthe alleen beschikbaar bij de Test- en Vaccinatiecentra in Emmen en Assen (TT-locatie, De Haar) en de testlocatie in Meppel. Hier krijg je in principe standaard de snelle antigeentest.

Soms moet je een ‘gewone’ PCR-test
Werk je of heb je nauw contact met kwetsbare mensen, dan krijg je altijd de meest gevoelige test (PCR). Je kunt dan ook met prioriteit getest worden, aan de Aziëweg in Assen of in Emmen (testen in de ochtend, uiterlijk 18.00 uur de uitslag). Hiervoor maak je een testafspraak via 0800-8101 (7.30 – 20.00u). 
Ook kinderen tot en met 12 jaar krijgen een PCR-test. 

Testen tijdens je quarantaine?
De snelle antigeentest is nu ook goedgekeurd voor het testen tijdens je quarantaine. Pas als de uitslag op of na de 5e dag van je quarantaine negatief is, mag je de quarantaine opheffen. Je moet wel tot en met de 10e dag het contact met kwetsbare mensen vermijden én je gelijk weer laten testen en thuisblijven als je toch klachten krijgt.

Heb jij een voorkeur voor een PCR-test?
Deze krijg je altijd op onze locaties in Hoogeveen en aan de Aziëweg in Assen. Kom je naar Emmen, de TT-locatie (De Haar) in Assen of de testlocatie in Meppel? Geef je voorkeur dan gerust aan op de locatie.

Goed om te weten (voorkom oplichting!): een coronatest of -vaccinatie is altijd gratis bij de GGD.

Meer info over de testen op coronavirus? 
Bekijk de speciale pagina op de site van het RIVM


Laboratoria, ziekenhuizen, GGD’en en het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu werken nauw samen bij het onderzoek om verschillende antigeentesten te vergelijken met elkaar en met de PCR-test. Doel hiervan is informatie te verzamelen en te kijken op welke manier dit type test in de praktijk ingezet kan worden.